Hungary

Matolcsy elárulta, szerinte mi most a magyar gazdaság sikerének a kulcsa

A jegybankelnök szerint olyan környezetet kell teremteni, amelyekben a magyarok tudása, szorgalma és hite a legjobban tud érvényesülni.

Stabil geopolitikai egyensúly esetén, az USA és Kína vezette kétpólusú világrendben Magyarország is felemelkedő pályán haladhat előre, ám ehhez jól kell alkalmazkodnia a környezet változásához – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Mandiner hetilap mai számában megjelent interjúban.

A cikk apropóját Matolcsy új könyve, az Amerikai birodalom vs. európai álom adta. Az eurót Matolcsy szerint az „európai álom” beteljesítésére hozták létre, és elmondta azt is, hogy minden gazdaság nagyobb növekedést ért el a közös valuta bevezetése előtti két évtizedben, mint utána.

Hosszabb távon a világgazdasági folyamatokra is jó válaszokat kell adnia Magyarországnak Matolcsy szerint. A jövő ugyanis a korlátlanul rendelkezésre álló információról fog szólni. Az adat az új arany – jelentette ki. A 21. század nyertese az a gazdaság lesz, amelyik több tudást, információt, képzelőerőt és általában szellemi erőforrást használ fel. A technológiai váltás hosszabb távon remek lehetőség az előzésre, amely elhozhatja az aranykort Magyarország számára – hangsúlyozta.

Az MNB változatlanul úgy gondolja, hogy a harmadik negyedévtől gyors visszapattanás jöhet a gazdaságban. Ennek kulcseleme és legfontosabb feltétele a beruházások növelése lesz. Az év végéhez közeledve az exportra értékesítő ipari ágazatok termelése is fokozatosan helyreáll majd, mondta Matolcsy György, aki összességében úgy látja, gyorsabb lehet a talpra állás, mint jelenleg sokan gondolják.

A magyar gazdaság legnagyobb erőforrása az itt élők tudása, szorgalma és hite. Olyan környezetet kell teremteni, amelyben ez a legjobban tud érvényesülni – szögezte le az MNB elnöke.

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: I Think it was a penalty against Aston Villa
Philadelphia played in t-shirts with the names of black people who died at the hands of the police
Kompany tries everything at Anderlecht: he coached without a license (terrible), played 15 matches and invested 3 million euros in the club
Aston Villa coach on Manchester United penalty: A shameful decision
Paul Pogba: Winning the Europa League and the FA Cup are two of Manchester United's goals for this season
Manchester United's first ever Premier League win 4 consecutive games with a difference at least 3 goals
Brunu has scored 7 (4+3) points in his last 3 games for Manchester United