Hungary

Megépül a sikló a Gellérthegyen

Megépítik a Tabánból induló, a turistabuszok forgalmát kiváltó Gellérthegyi siklót, és szabadidős pihenőparkká alakítják a Gellérthegyi közparkot - döntött a kormány. Felelős Gulyás Gergely miniszter és a Budapesti Fejlesztési Központ, együttműködve a fővárosi önkormányzattal. A szakmai koncepció kidolgozása során vizsgálni kell az Európai Beruházási Bank vagy kereskedelmi bank által nyújtott hitelből történő finanszírozást, azt, hogy a közparkot lehetőleg a sikló nyereségéből tartsák fenn, valamint hogy a Gellérthegyet és a Várhegyet kötélpályával össze lehet-e kötni. A koncepciókészítésre, amelyre egy évet adnak, és az előkészületekre másfél milliárd forintot szánnak.

A sikló megépítéséről még még 2004-ben állapodott meg a főváros a Gellérthegyi Sikló Kft.-vel, amelyben 25 százalékkal kisebbségi tulajdonos a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), míg 75 százalék a Sikló-Beruházó Kft.-é, amelyben idén május végén – a Bató Csaba érdekeltségébe tartozó S-2018 Eszközkezelő, valamint a kétszeres olimpiai bajnok kajakozó Horváth Gábor-féle High Latitude Kft. mellett – új, egyelőre kisebbségi tulajdonosként a Gellért Hill Experience Kft., a pezsgőkirályként is ismert Kreinbacher József üzletember egyszemélyes cége tűnt fel.

2018-ban még úgy látszott, hogy idénre elkészülhet a sikló. Ez ugyan nem vált valóra, de most van rá esély, mert Karácsony Gergely főpolgármester is azt mondta májusban a 444.hu-nak, hogy a Gellért-hegyről a turistabuszokat ki kell tiltani, és siklót kell építeni.

Football news:

Barcelona conceded 5 goals in a Champions League match for the first time in history
Bayern have scored 36 goals for the season in the Champions League. This is their record
Mueller came in 3rd place for goals scored in the knockout stages of the Champions League. Only Messi and Ronaldo have more
Messi beat Raul to 4th place in the Champions League
Barcelona conceded 4 goals per half in the Champions League for the first time in history
Messi is playing the 23rd match in the 1/4 final of the Champions League. This is a tournament record
Muller has scored 5 goals for Barcelona in 5 Champions League matches