logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Mégsem lesz XVI. Benedek a cölibátust éltető könyv szerzője

Mégsem fog szerzőként szerepelni a nyugalmazott XVI. Benedek pápa neve azon a könyvön, ami a papi nőtlenség évszázados intézménye mellett érvel - írja a CNN

A könyvet a korábbi hírek szerint XVI. Benedek és Sarah bíboros együtt jegyeztek volna szerzőkként. Az írás szerdán fog megjelenni Franciaországban és a cölibátust, mint a papi hivatáshoz szükséges, Istennek való teljes odaszentelődés képességét védi. Az előzetesen megjelent részletek alapján a bíboros és a nyugalmazott pápa együtt vallja benne, hogy "nem maradhatnak csendben", mivel a Vatikán fontolgatja, hogy bizonyos esetekben házas férfiakból is lehessen pap.

A cölibátus azért számít aktuális témának a katolikus egyházban, mert Ferenc pápa iránymutató dokumentum kiadására készül a tavaly októberben, a Vatikánban rendezett pánamazóniai püspöki tanácskozás (szinódus) témáiról. A szinódus záródokumentuma többek között felvetette a rendkívüli paphiánnyal küzdő amazóniai régióban olyan nős férfiak pappá szentelését, akik már állandó diakónusként szolgálnak.

A szentszék közleménye szerint egyébként a jelenlegi pápa, Ferenc nem akarja eltörölni a cölibátust. 

A nyugalmazott pápa állítólag csak olvasásra adta át a papi nőtlenségről írt vázlatait Sarah bíborosnak, de nem tudott arról, hogy ezek egy könyvben kiadásra is kerülnek majd - írja az MTI vatikáni tudósítókra hivatkozva.

Sarah bíboros kedden a Twitteren jelentette be, hogy a könyv megjelenése körüli viták miatt úgy döntöttek, hogy csak a bíborost tüntetik fel szerzőként, a nyugalmazott XVI. Benedekre pedig "közreműködő"-ként fognak hivatkozni, de a könyv szövegén nem változtatnak. 

A bíboros ugyanakkor "súlyos rágalmazásnak" nevezte a feltételezést, miszerint megkerülte XVI. Benedek pápát. Három, XVI. Benedek által aláírt levelet is közölt, amelyekben a nyugalmazott pápa az utóbbi hónapokban rábólintott írása végső változatára. Sarah bíboros, aki az Istentiszteleti Kongregáció prefektusa, ezen kívül a Ferenc pápa iránti abszolút hűségét is hangsúlyozta.

Themes
ICO