Hungary

Megszavazta az Országgyűlés a házi karantén szabályainak szigorítását

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét

- számolt be róla az MTI.

A képviselők 117 igen szavazattal, 23 nem ellenében és 19 tartózkodás mellett fogadták el Orbán Balázs, a Miniszterelnökséget vezető miniszter járványügyi változtatási javaslatait. A módosítások adminisztratív könnyítéseket is tartalmaznak a három karanténfajta elrendelésével kapcsolatban, mivel azokról eddig valamennyi esetben önálló eljárásban, formalizált határozattal kellett dönteni, ami nehézséget jelentett az ügyek tömegessé válása miatt.

Ennek eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Ezt követően pedig - amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel - egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.

Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket.

A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető.

A fenti változtatások a kihirdetést követő napon lépnek hatályba.

A szavazás előtt az ellenzéki pártok a következőket mondták el felszólalásaikban:

DK:

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője arról beszélt, a kormány nem adott semmiféle választ arra, miért akarják a szerencsejáték-koncessziót és a kaszinótörvényt is módosítani a járványügyi védekezésre hivatkozva. Közölték, a törvényjavaslatot nem fogják támogatni, mert össze vannak keverve benne különböző elemek.

Jobbik:

Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője hangsúlyozta, sok olyan elem van a törvénycsomagban, amit teljes mellszélességgel lehet támogatni, ilyen az adminisztrációs terhek csökkentése, valamint az ügyintézés gyorsítása. Azzal azonban már nem tud egyetérteni, hogy az is súlyos vétség, ha a piros cetlit nem helyezi ki valaki az ablakára, mivel sok olyan élethelyzet van, amikor ez nem reális. Például egy olyan valaki esetében, akinek internete sincs, és nem tudja kinyomtatni a cetlit az emailben elküldött cetlit. Megjegyezte, 5 alkalom elmulasztása esetén 600 ezer forintos büntetést kaphat az illető. Rig Lajos emellett egy komoly anomáliára is felhívta a figyelmet: mint elmondta, tud olyan esetről, amikor egy fertőzött diáknál nem rendeltek el karantént, de később kapott a család egy visszamenőleges hatályú papírt ami arról szólt, hogy már régen karanténban kellene lennie a gyereknek.

MSZP:

Az MSZP-s Szakács László arról beszélt, hogy a kormány gazdaságvédelmi akciótervéből végül is Budapest-Belgrád vasútvonal és Mátrai Erőmű építése lett, meg az, hogy bezárják az országot, de azért futball meccseket lehet rendezni. Tavasszal, a nagy leállás idején nagyon fegyelmezettek voltak a magyar emberek, most azonban más a helyzet. Szerinte a javaslatcsomagban a korbács és a büntetés dominál. Közölte, fontos lenne tudni, hogy mennyi egészségügyi dolgozó, orvos és ápoló kapta el a vírust, ezért azt javasolják, hogy állami forrásból biztosítsák, hogy havonta 2 tesztet végezzenek el rajtuk. Ezenkívül az MSZP-s képviselő is felemlegette a szerencsejáték-koncesszió módosítását, nem érti, vajon ezt miért kellett beszuszakolni ebbe a javaslatcsomagba.

A kétharmados kormánypárti többség az ellenzék összes módosító javaslatát leszavazta.

Football news:

Steve McManaman: Real Madrid are an aging team. They need new players if they want to reach their previous heights
ISCO could move to Sevilla in January. Lopetegui is personally Interested
Bilyaletdinov about the Champions League: Loco can leave the group. Unmotivated Bayern can be beaten in the 6th round
Zlatan Ibrahimovic: I Thought about retiring, but I wanted to change the mentality of Milan
Vasco da Gama sports Director: Balotelli will be like Maradona for us
Real Madrid won't buy Mbappe in the summer of 2021 due to the crisis (Le Parisien)
Ibra scores in 39, Buffon drags in 42, Ronaldo has no plans to finish. Is football really getting old?