Hungary

Megtartják a grandiózus augusztus 20-ai tűzijátékot, a kormány titokban csak elnapolta

Egy nem nyilvános kormányhatározat értelmében a 2020. augusztus 20-ai ünnepségekkel kapcsolatos szerződéseket előre kell tolni egy évvel, minden más marad, az akár 8 milliárdos költség is. Ennyit arról a spórolásról, amit Gulyás Gergely emlegetett korábban.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal módosította a 2020. augusztus 20-ai budapesti tűzijáték, illetve a Szent István napi programsorozat lebonyolítására kötött szerződéseit – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből, és a közbeszerzési rendszerbe feltöltött szerződésmódosításokból.

Mindkét szerződést az állami Antenna Hungaria nyerte el meghívásos eljárásban, soha korábban nem látott összegekért: csak a tűzijáték keretösszege 1,3 milliárd forint (ebből legalább 910 millió forintot el kell költeni), a rendezvénysorozat keretösszege 6,6 milliárd forint (ebből legalább 4,6 milliárdot ki kell meríteni). Ezek sokkal nagyobb összegek, mint emiket az állam eddig a tűzijátékra és a rendezvényekre szánt.

A szerződések teljesítési határidőit 2021-es dátumokra módosították, vagyis a 2021-es megbízásokra nem fognak új közbeszerzéseket kiírni, a feladatokat a 2020-as megbízás terhére az Antenna Hungaria fogja ellátni, legalább 5,5 milliárdért, opcionálisan 8 milliárdért.

A kormány nem nyilvános határozatot hozott

Az indoklás szerint azért lehet az Antenna Hungariával megkötött szerződéseket módosítani, és azért nem kell új közbeszerzési eljárást lefolytatni, mert a kormány a 2020. július 15-én tartott ülésén a 2020. augusztus 20-ra tervezett nyilvános ünnepségek - az Állami díszünnepség és kapcsolódó események kivételével - 2021. augusztus 20-ra történő elhalasztásáról döntött.

Mi több, az indoklás hivatkozik továbbá a kormány 2000-es határozatára, „melyben egyetértését fejezte ki a tekintetben, hogy a Rendezvénysorozat megrendezése érdekében biztosított központi költségvetési források terhére az Augusztus 20-i tűzijáték és a Szent István Napi programsorozat támogatásáról szóló Korm. határozat szerint

megkötött szerződések a Rendezvénysorozat 2021. évi megrendezése érdekében meghosszabbításra kerüljenek,

valamint utasítást adott a megkötött szerződések szerinti teljesítések elszámolására”.

A 2000-es kormányhatározatok nevüket onnan kapták, hogy számuk 2000-essel kezdődik, ezek nem titkosak a szó szoros értelmében (azok a 3000-esek), azonban 2008 óta nem hozzák nyilvánosságra őket, csak az érintettek kapják meg. Vagyis

a kormány egy nem nyilvános határozatban kimondottan döntést hozott a 2020-as szerződések 2021-re történő meghosszabbításáról.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal és az Antenna Hungaria egyetértettek abban, hogy a fentiek kimerítik a vis maior fogalmát, a teljesítési dátumok egy évvel való előre tolása pedig nem változtatnak a szerződések általános jellegén, így a módosításnak nincs akadálya.

Nem mondták, hogy nem elmarad, hanem elnapolták

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 16-ai Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében „elmarad” a tűzijáték. A miniszter arról nem beszélt, hogy tulajdonképpen nem elmarad, csak elnapolják egy évvel, sőt a tűzijátékra elkülönített pénzzel kapcsolatban szó szerint azt mondta:

Örülünk, ha bármit meg tudunk spórolni.

Technikailag persze igazat mondott, hiszen a pénzt nem 2020-ban, hanem majd csak 2021-ben kell kifizetni az Antenna Hungariának. Mindenesetre a közvéleményben a milliárdos forintösszegek is okoztak némi megrökönyödést – figyelembe véve a koronavírus-járványt, az amiatt kialakult gazdasági válságot.

A kormány döntését komoly, az augusztus 20-ai rendezvényekkel szembeni ellenállás előzte meg. A járvány miatt a tűzijáték megrendezése ellen lakossági petíció is indult, felmérések szerint az emberek nagy többsége nem támogatta a megtartását, tiltakoztak ellenzéki pártok és Karácsony Gergely főpolgármester. Sőt még Müller Cecília országos tisztifőorvos sem tartotta jó ötletnek a tűzijáték megtartását.

Football news:

Griezmann on Messi: I admire Leo, and he knows it. We have a great relationship
Rooney on the possibility of a move to Barca in the 2010/11 season: Thinking about it. Could fit in perfectly
Hooray, in England they will let the audience into the stands again! While up to 4 thousand and not everywhere, but the clubs are happy 😊
Solskjaer about the match with Istanbul: these are the Champions of Turkey, it will be difficult
Gasperini on the nomination for the best coach of the year award: If we beat Liverpool, maybe I'll get a few votes
Julian Nagelsmann: Leipzig want to give PSG that final feeling they are talking about
Tuchel Pro Champions League: Match with Leipzig - the final of our group