Hungary

Megvan, mitől pusztulnak tömegesen az elefántok Botswanában

Az elsődleges vizsgálatok alapján valószínűleg természetes toxin okozta az állatok halálát.

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Egyenesen természeti katasztrófának nevezték a tudósok, hogy néhány hónap alatt több száz elefánt pusztult el rejtélyes körülmények között Botswanában. Bár a vadászatot és a lépfenét hamar kizárták, a kormány csak viszonylag hosszú idő után rendelt el vizsgálatokat és jó darabig azt sem tudták biztosan állítani, hogy az elefántok tömeges pusztulása nem okoz-e veszélyt az emberekre.

Megérkeztek azonban az első vizsgálatok eredményei: vélhetően természetes toxinok okozták az állatok halálát – számolt be az okról a Science Alert. Cyril Taolo, a helyi élővilágért és parkokért felelős hivatal vezetője nyilatkozta, hogy a pangó vizekben lévő baktériumok képesek mérget termelni. Bár még nem 100 százalékosan biztosak az eredményben, nagy valószínűséggel a ezek a természetes toxinok a felelősek.

A dél-afrikai ország ad otthont a legnagyobb elefántpopulációnak: körülbelül 130 ezer példány él ott – és vélhetően több mint 350 egyed pusztult el március óta.

Football news:

Conte on 4:3 with Fiorentina: impressed with Inter's attack. We didn't have enough balance, we paid for it
Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored