Hungary

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

Érdekes táblázatot osztottak meg a koronavirus.gov.hu-n.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A koronavirus.gov.hu oldalon táblázatba szedték, hogy az állam által igényelt koronavírus-vakcinákból mennyi érkezett már meg. Mint írták, az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelték a lekötött Pfizer–BioNtech oltóanyag-mennyiségét, “Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig az 5 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca)”.

©

Azt is írták, hogy “a teljes Pfizer-szállítmányt kiszállították a kórházi oltópontokra, ahol a regisztrált idősek oltását folytatják vele”.

A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba – közölték, hozzátéve, hogy a Janssen március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét, ebből a vakcinából egy oltásra lesz csak szükség, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé.

Az oldal szerint “miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött”. Ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban.

Azt is írják, hogy az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon. Közben pedig Magyarország felé tart az újabb orosz vakcinaszállítmány is, ezzel 180 ezer adag első oltáshoz és 100 ezer adag második oltáshoz elég vakcina érkezik majd az országba.

A kínai vakcinával is már második hete zajlik az oltás. A regisztrált idősek oltásához múlt héten 275 ezer Sinopharm-vakcinát kaptak a háziorvosok, ezen a héten pedig újabb 250 ezer adagot kapnak. A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható – olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

Football news:

Yaya Toure wrote a letter of apology to Pep. In 2018, a player accused Guardiola of racism
Real Madrid players will refuse bonuses for winning the Champions League or La Liga. The club will save 30 million euros
Zinedine Zidane: I was lucky to coach Real Madrid. But I'm not a terrible coach, although not the best
Sweden has opened stadiums for fans, but so far only 8 (!) people can attend matches. Although in other places go to 5 thousand
Ronaldo will miss the match with Atalanta due to a muscle injury
Arsenal, Lazio and Wolverhampton are Interested in Yaremchuk. Gent wants 15-20 million euros for their top scorer
Bayern are set to extend their contract with Choupo-Moting. The striker wants to play regularly