Hungary

Merkel tudja: nem okos dolog falhoz állítani az oroszokat

A német politikai pártok a radikális baltól a radikális jobbig egységesen utasították el a Zöldek javaslatát, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető vélhető megmérgezésére válaszul állítsák le az Északi Áramlat 2 gázvezeték építését.

Hetek óta keringenek a találgatások Berlinben azzal kapcsolatban, hogy Angela Merkel német kancellár rákényszerülhet élete legnagyobb pálfordulására, azaz visszavonhatja támogatását az Északi Áramlat 2 gázvezetéktől, amely az Északi-tenger fenekén közvetlenül fog gázt szállítani Európába. A pletykák azonnal felszínre törtek azt követően, hogy német orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt idegméreggel mérgezték meg.

Erősen kétséges azonban, hogy a kancellár kész lenne egy ilyen súlyos lépés megtételére, és erre számos oka van - írja Guy Ghazan a Financial Timesban megjelent cikkében. Nem elég, hogy a Navalnij-ügy és a gázvezeték összekapcsolódásáról kezdettől fogva konzisztens véleménye van, még arra is számíthat, hogy ebben a kérdésben a német politikai elit szinte egyhangú támogatását élvezi. Egyedül a Zöldek gondolták úgy, hogy válaszul a Navalnijjal kapcsolatos alapos gyanúra - miszerint az orosz hadseregnél rendszeresített Novicsok nevű idegméreggel mérgezték meg - le kéne állítani az északi gázprojektet.

Indítvány

Ennek szellemében javaslatot terjesztettek be erről, ám egyedül maradtak. A többi politikai párt egyhangúan ellenük szavazott, ami azért feltűnő, mert nincs még egy olyan kérdés, amiben a radikális baloldali Baloldal és a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak párt egy oldalon állhatna, kiegészülve a mérsékelt szociáldemokrata és konzervatív kormánypártokkal.

Manuela Schwesig, az Északi Áramlat német végén lévő Mecklenburg-Előpomeránia tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke szerint azért van szükség a gázfolyosóra, mert a földgáz kínál átmeneti energiahordozót, a 2022-től leálló atomerőművek, a szén 2038-as nyugdíjazása és a zöld energia teljes felfutása között. Jens Köppen CDU-s parlamenti képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy a projekt eddig 10 milliárd eurót nyelt el, de 97 százalékban már elkészült.

Dietman Bartsch, a Baloldal egyik politikusa azt a költői kérdést tette fel a Zöldeknél dolgozó kollégáinak, hogy miért nem javasolták a szaúd-arábiai olajimport megszüntetését, amikor kiderült, hogy a rijádi kormányzat vélhetően meggyilkoltatta Dzsamál Hasogdzsi újságírót, aki bírálni merészelte az ország vezetését.

Vagy, vagy

A német politikusok büntetni akarják az orosz vezetést a Navalnij-ügy miatt, de tudják, hogy az Északi Áramlat 2 leállításával súlyos járulékos kárt okoznának Európának. Az EU gázfogyasztása nő, miközben a helyben kitermelhető energiamennyiség apadóban van. Különösen igaz ez Németországra. Egyébként sem volna okos dolog megfosztani az atomhatalom Oroszországot a legfőbb bevételi forrásától...

Amúgy is: az új gázfolyósó projekt költségének felét európai beruházók fizették. Ha tehát a német állam keménykedni kezdene, akkor számíthatna rá, hogy jókora kártérítési igényekkel idéznék bíróság elé. És az sem utolsó szempont, hogy az energiabiztonság biztosítása érdekében tartózkodni kell az aláírt szerződések felrúgásától, s így attól is, hogy kívülről bizonytalanak látszódjon az energiaipar szabályozási környezete. Nem véletlen, hogy Merkel a Navalnij-botrány és az Északi-Áramlat viszonyát firtató újságírói kérdésre az első pillanatban azt válaszolta: külön kell kezelni a kettőt.

Football news:

Bernardo Silva: If Manchester City could get Mbappe, it would be nice
Bartomeu responded to Pique: it is not True that Barcelona spent money on criticizing players in social networks. The audit confirms this
Rafael Leau on 3-3 with Roma: Milan did everything to win, I'm disappointed. Ibra is an example for all of us
Son Heung-Min led the Premier League Goalscorers with 8 goals in 6 games. 7 of them are from Kane's passes
Conte on Shakhtar's level: You can't accidentally score three goals for Real Madrid. This is a strong team
Barca fans believed in the early departure of Bartomeu (due to disputes over the date of the referendum). In vain: there were no thoughts of retirement, the trophies are somewhere near
Josep Bartomeu: I had no intention of resigning. Barca will have trophies this season