Hungary

Mesterséges kómában tartják a kordont is felszakító bringást

Stabil, de továbbra is életveszélyes az állapota Fabio Jakobsennek, aki a Lengyel körverseny első szakaszának utolsó méterein bukott óriásit szerdán: a holland kerékpáros körülbelül 70 kilométer per órás sebességnél vágódott bele a pályát szegélyező kordonba, átszakítva azt. Egy szurkoló által készített videóból azt látszott, hogy a kordon mögött egy sínpár futott, Jakobsen ebbe csapódhatott bele.

A cyclingnews.com információi szerint Jakobsen súlyos koponyasérülést szenvedett az esés következtében, sok vért vesztett, ami megnehezítette az intubálását, jelenleg mestersége kómában tartják az orvosok. 

Jakobsen csapata, a Deceuninck-QuickStep rövid közleményben számolt be a versenyző állapotáról. Azt írták, az első vizsgálatok alapján Jakobsennek sem sérült sem az agya, sem pedig a gerince. Ezt később a Katowice-i kórház helyettes igazgatója is megerősítette a sajtónak, szerinte ez bizakodásra ad okot. Ha állapota lehetővé teszi, pénteken több koponyaműtéten fog átesni Jakobsen, tette hozzá Paveł Gruenpeter.

A bukásban részt vett Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) is, mellette próbált kibújni Jakobsen a hajrában. Groenewegen próbálta zárni a szöget, kicsit könyökkel is védte magát Jakobsennel szemben, aki aztán elesett. A versenybírók szabálytalannak látták Groenwegent, ezért elvették az első helyét, és a versenyből is kizárták, ezenfelül 500 svájci frank pénzbüntetés megfizetésére kötelezték. A nemzetközi szövetség közleményében veszélyesnek nevezte Groenewegen megmozdulását. 

Videó Jakobsen bukásáról:

 A lengyel rendőrség is vizsgálja a baleset körülményeit. Simon Geschke, a CCC-ben hajtó Valter Attila csapattársa Twitterén azt írta, hogy minden évben felteszi magának a kérdést, hogy a szervezők miért gondolják jó ötletnek, hogy mindig erre a lejtős utcára viszik a befutót, ahol 80 kilométer per órás is lehet a sprinterek sebessége. Az augusztus ötödike már eddig is tragikus nap volt a Lengyel körversenyen, egy évvel ezelőtt a belga Bjorg Lambrecht halt meg egy versenybaleset miatt. Ezt a szakaszt most eleve az ő emlékének ajánlották. A szakaszt hivatalosan jakobsen nyerte. 

Football news:

Stefano Pioli: I Am happy with Tonali and Braim's performance. They can help Milan a lot
Manchester City bought Ruben Dias for 68 million euros and sold Otamendi to Benfica for 15 million
West ham are ready to rent Rugani with a buy-out option. Juve want to sell the defender for 18 million euros
Ansumane Faty: Playing with Messi is a dream since childhood. Now it's a reality
Rio Ferdinand: Sancho is a talent of a generation, but he will not solve the fundamental problems of Manchester United
Emery about 0:4 with Barcelona: I Take the blame for the 1st half. You need to do much more to win
Leicester beat Manchester City away: Pep coach concedes five for the first time, Vardy scores most for Guardiola