Hungary

Minden magyar egység megőrizte esélyét az olimpiai kvótára

Az olimpiai pótkvalifikációs versenyen hat magyar férfi sportoló állt rajthoz, hogy kiharcolja a még hiányzó négy tokiói kvótát (kajakban a maximális hat helyből öt van meg, a kenusoknál még három helyet szerezhetünk a háromból) – a hölgyek mezőnyében kenuban (3) és kajakban (6) is megszereztük már az összes lehetséges indulási opciót.

A délelőtti programban csupán a kenusok 1000 méteres számában volt magyar érdekeltség, Bodonyi András előfutamában a második helyen végezve harcolta ki a csütörtök délelőtti (11.24) finálét.

Kicsit meglepett, hogy én rajtoltam a legjobban, ebben nem én vagyok a legjobb, utána viszont a második 250 méteren megint kicsit elléptek a többiek, erre a döntőben nagyon oda kell figyelnem. A futamgyőztes Carlo Tacchinivel öt-hat éve folyamatosan felváltva verjük meg egymást, úgyhogy remélem a döntőben nekem jön ki jobban a lépés, és közel leszek a kvótaszerző helyhez. Csak az első helyezettnek van erre lehetősége, nincs más opció, a győzelemre hajtok, de az elsődleges cél, hogy minél jobb pályát tudjak menni

– mondta délelőtt a Kossuth Rádiónak  Bodonyi András.

Délután a férfi kajakosok 200 méteres versenyszámában érdekelt Csizmadia Kolos állt elsőként rajthoz, azzal a tudattal, hogy ebben a számból csak a győztesek jutnak automatikusan a csütörtök délutáni döntőbe.

A második futamban induló magyar versenyző a végén kiengedve is fölényesen, majd' egy hajóhosszal végzett az élen (34.75-ös idővel), így sikerrel abszolválta a feladatot.

A rajtom még nem is volt tökéletes, utána viszont nagyon magas végsebességet sikerült elérnem, az utolsó 20-30 méteren – tudom, hogy nem nagyon szabad, de – kitekintettem jobbra és láttam, hogy megengedhetem magamnak, hogy egy kicsit visszavegyek, úgyhogy még spórolni is tudtam.

A meggyőző teljesítménye után adja magát a kérdés, csütörtökön meglesz a kvóta?

Nem szeretném elkiabálni a dolgokat, párszor megtettem már régen, és nem lett jó vége. A saját legjobb teljesítményemet igyekszem nyújtani, és az jó dolgokra lehet elég. Ebben a pályában van még bőven, bízom magamban, hogy jól sikerül a döntő.

Csizmadia még kifejezetten kellemes körülmények között lapátolhatott – a későbbi előfutamok során időnként viharos széllökések is hátráltatták már a versenyzőket.

A hátszél is segített sokat, de ha megfordul a szél, amire azért van esély, akkor sem esünk pánikba, mert én az erősebb versenyzők közé tartozom, és a szelet el kell tolni erőből, az meg van nekem, úgyhogy bízunk abban, hogy a gyengébb versenyzőket ezzel esetleg hátrányba tudom hozni

– mondta bizakodva.

A C–2-esek 1000 méteres számában az első három hely valamelyike kellett az egyaránt 1999-es születésű Adolf Balázs, Fejes Dániel kettősnek, amely fél távnál még jócskán a fehéroroszok mögött haladt másodikként, 750 méternél viszont már közel egy másodperccel vezetett, végül pedig három hajóhosszal nyerte a futamot.

Előfutamnak úgy gondolom tökéletes volt, de a döntőben ennél jobban kell menni – mondta Adolf Balázs. – Úgy érezzük, hogy sok maradt még bennünk, mozgásban is tudunk ennél jobbat, de ez nem meglepő, ez volt az első versenyünk idén, a döntőben majd jobb lesz.

Az, hogy másik előfutamban kicsivel jobbat mentek, az azért volt, mert ott ketten mentek az első helyért, húzták egymást, mi a végén az utolsó 200-on már nem indultunk, amit meg szoktunk tenni, kicsit lazább volt a pálya – tette hozzá Fejes Dániel, aki a pénteken induló világkupán is elindul társával. – Ez nekünk egyféle válogató lesz, jön a másik magyar egység, meg az a lényeg, hogy felmérjük a nemzetközi mezőnyt, sokan lesznek a jobbak közül, jó értékmérő lesz ez a világkupa.

A K–2-esek 1000 méteres előfutamában Béke Kornél és Varga Ádám duója a negyedik helyen zárt, így ők az elődöntőben is érdekeltek voltak.

A középdöntők kezdése csúszott kicsit, mivel a női K–1 200 méteres verseny előtt előtt a román Maria-Lorena Manolica megbillent és beborult a vízbe. A tényszerűség kedvéért, végül az első elődöntő utolsó előtti helyén ért célba a csúsztatott rajt után, így nem jutott a fináléba.

Béke és Varga már a rajt után igyekezett ellépni a mezőnytől, 500 méternél már egy hajóhosszal vezetett a magyar egység, és végül kicsit kiengedve is meggyőző előnnyel zárt elsőként, így ők is készülhetnek a holnapi döntőre.

A viadal csütörtökön a kvalifikációs verseny elődöntőivel és döntőivel folytatódik, péntektől pedig a világkupa-futamokat rendezik meg – a döntőkre szombaton és vasárnap kerül sor.

KAJAK-KENU

OLIMPIAI PÓTKVALIFIKÁCIÓS VERSENY (SZEGED)

C–2 1000 méter:

K–1 200 méter: Csizmadia Kolos – 34.75 (saját futamát megnyerve, összességében 1. idővel döntős)

K–2 1000 méter: Béke Kornél, Varga Ádám – 3:18.92 (a saját futamból negyedik helyen elődöntőbe került, ott elsőként végezve döntős)

A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM

11.24: C–1 1000 méter(Bodonyi András)

18.46: K–1 200 méter (Csizmadia Kolos)

18.55: C–2 1000 méter (Adolf Balázs, Fejes Dániel)

19.04: K–2 1000 méter (Béke Kornél, Varga Ádám)

(Borítókép: Csizmadia Kolos – Szalmás Péter/kajakkenusport.hu)

Football news:

Ukraine failed with Austria: skidded on standards and under pressure, the leaders did not show themselves
Some Bundesliga clubs will turn on rainbow lights in their stadiums during the Germany - Hungary match
The oldest Euro stadium is in Glasgow. The gloomy area, the uncut grass around, the insides from the 90s-and the roar of the stands in 115 decibels
City believe it will be difficult to sign Kane this summer. Citizens are ready to wait a year
Mount and Chilwell are isolated for a week and will not play against the Czech Republic. They were in contact with Gilmore who was infected with the coronavirus
PSG is ready to pay Inter for Hakimi up to 75 million euros, including bonuses. The clubs are close to an agreement
Ramos has offers from PSG, Manchester United and City. Defender would prefer to move to a Ligue 1 club rather than the Premier League