Hungary

Mindent bevet a TikTok, hogy meggyőzze a veszélytelenségéről Amerikát

Változtatott a tartalomra vonatkozó szabályokon a TikTok, hogy megmutassa: alaptalanok az amerikai kormány által hangoztatott vádak.

Miközben valamivel több, mint egy hónap múlva eldől, mi lesz a TikTok sorsa az Egyesült Államokban – betiltják-e az alkalmazást, vagy felvásárolja őket a Microsoft és az állam –, az appot tulajdonló kínai ByteDance nevű cég továbbra is azon dolgozik, hogy elnyerje a felhasználók, és persze az állam bizalmát. Ennek okán új felhasználási feltételeket vezet be, amelyek célja, hogy gátat szabjon a téves információk terjedésének.

Az új szabályozás egyértelműbbé teszi, hogy mi számít manipulált tartalomnak, és mi nem az. Emellett az amerikai elnökválasztás előtt kiterjesztik a tényellenőrző csoportokkal – PolitiFact és Lead Stories – való együttműködésüket, illetve kitiltják a platformról a deepfake videókat. Hogy előbbi szervezetek mennyire tudnak majd megfelelő munkát végezni, azt igen nehéz megmondani, tekintve, hogy a platformon nagyon sokan véleménynek álcázzák a hamis információk terjesztését. A TikTok mostantól azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók jelentsék a moderátoroknak, ha a választással kapcsolatos téves információval találkoznak.

["Rablás fényes nappal" – Kína ellenakciókat helyezett kilátásba, ha Amerika "ellopja" a TikTokot]

A legnagyobb újdonságot azonban egyértelműen az jelenti, hogy több szakértővel is közös munkába kezdtek a kamu információk kiszűrése érdekében. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának a külföldről érkező befolyásolással foglalkozó munkacsoportjával (CFITF) is felvette a kapcsolatot a TikTok annak érdekében, hogy gátat szabjanak egy esetleges külföldi befolyásolásnak. Mindez igen okos húzásnak tekinthető, hiszen az appot épp azért akarják kitiltani az Egyesült Államokból, mert az amerikai kormány szerint Kína ezen keresztül szerez adatokat az állampolgárokról.

©

A CFITF lényegében arra szólítja fel a különböző közösségi oldalakat, hogy a platformok nyújtsanak betekintést az esetleges dezinformációs kísérletekbe, a választással foglalkozó szakembereket pedig összekötik a szolgáltatásokkal és a bűnüldöző szervekkel.

[Elindította az Instagram a lemásolt TikTokot, itt a Reels]

Hogy ezek a lépések mennyire lesznek hatékonyak, most még nem tudni. Az viszont szinte biztos, hogy ezen törekvések nem fogják "meglágyítani" az amerikai döntéshozók szívét, és valószínűleg nem fogják meggondolni magukat a TikTok kitiltásával/felvásárlásával kapcsolatban. Pedig a ByteDance nemrég azt is bejelentette, hogy megengedi, hogy belenézzenek a legfontosabb algoritmusába.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Conte on 4:3 with Fiorentina: impressed with Inter's attack. We didn't have enough balance, we paid for it
Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored