Hungary

Minszk: könnygáz, fénygránát, őrizetbe vételek

Megkezdte a tiltakozók őrizetbe vételét a rendőrség Minszkben. Immár hetedik egymást követő vasárnap vonultak tízezrek az utcára, követelve Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását. 

A rendőrség szerint könnygázt és fénygránátot is bevetettek a tömegoszlatáshoz 

– írta a távirati iroda. Az Interfax orosz hírügynökség szerint legalább tíz embert őrizetbe vettek.
Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tüntetnek, amióta Aljakszandr Lukasenkát a központi választási bizottság a szavazatok 80,1 százalékával hirdette ki győztesnek. Az ellenzék szerint a választást elcsalták. Lukasenka tagadja a választási csalást, és azt állítja, hogy a tiltakozásokat külföldről támogatják. Lukasenkát szerdán előzetes bejelentés nélkül beiktatták a hatodik mandátumára, újabb tiltakozásokat, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia bírálatát kiváltva.   

A 66 éves volt szovhoz, azaz állami gazdaság-igazgató több mint negyedszázada van hatalmon a volt szovjet köztársaságban, és hagyományos szövetségese, Oroszország támogatását élvezve nem mutat hajlandóságot a távozásra – jegyezte meg a Reuters.

Szombaton 150 embert vettek őrizetbe. Közben a fehérorosz külügyminiszter azzal vádolta az ENSZ-közgyűlés ülésszakán országa nyugati szomszédjait, hogy káoszba akarják sodorni a belarusz államot. Uladzimir Makej önmérsékletre és megfontoltságra intett, és arra figyelmeztetett, hogy a beavatkozások az ország belügyeibe, a szankciók és más korlátozó intézkedések a kívánttal ellenkező hatást fognak kiváltani. A fehérorosz diplomácia vezetője hangsúlyozta: országa jövőjét saját népe fogja meghatározni, de nem a barikádokon, hanem civilizált párbeszéddel.

Football news:

Barca fans believed in the early departure of Bartomeu (due to disputes over the date of the referendum). In vain: there were no thoughts of retirement, the trophies are somewhere near
Josep Bartomeu: I had no intention of resigning. Barca will have trophies this season
Zinedine Zidane: Hazard is ready. We are happy, this is good news
Zidane on ISCO's words: it's ambition. Everyone wants to play
Bartomeu about VAR: In the match against Real Madrid, a non-existent penalty was awarded. We need fair football
Ian Wright: it's a Pity Ozil isn't playing, but Arteta's tenacity is admired
Josep Bartomeu: it was Important to start a new era for Barca with Messi. The Interests of the club are above all