Hungary

Most már inkább luxushotelt húznának fel a Dohány utcai zsinagóga mellé

Elvetették a több mint egy évtizede befulladt luxuslakásos terveket, most inkább hotel lesz, 291 szobával és wellnes-központtal, már meg is van az építési engedély.

* * * Ingatlanvásárláson gondolkodik?

A teljes futamidő alatt több millió forintot spórolhat egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelen, ha jól választ bankot. Hasonlítsa össze különböző pénzintézetek fix és változó kamatozású ajánlatait a hvg.hu és a Bank360 közös hitelkalkulátorával!

Luxushotel épülhet arra a telekre, ami évek óta parkolóként használnak a Dohány utcai zsinagóga mellett a pesti belvárosban. A Dohány és Síp utca között húzódó íves telken korábban a Mazsihiszt is vezető Tordai Péter akart luxuslakásokat építtetni Herzl Passage néven, ennek érdekében részben lebontatta az ott álló műemléki védettségű épületeket, de a projekt a 2008-as válság idején megbicsaklott.

Mi épül a zsinagóga nyakára?

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége (Mazsihisz) vezetésének tiltakozása ellenére megkezdődött a Herzl Passage projekt építése: a Dohány utcai zsinagóga közvetlen környezetében. A beruházó cég eredeti tulajdonosa nem más, mint a Mazsihisz egykori elnöke, majd alelnöke, Tordai Péter. Feldmájer Péter, a jelenlegi elnök bízik benne, hogy az építkezést még le lehet állítani.

A 24.hu szerint most egy négy pinceszinttel rendelkező luxusszálloda épülhet fel itt, 291 szobával és wellness-központtal, amely 2021. június 7-én már meg is kapta a jogerős építési engedélyt. Az építtető is maradt a régi, legalábbis a nevében: a kormányhivatal határozata a Tordai és Társai Kft. nevére szól.

Az építés során helyreállítják a Dohány és a Síp utcai homlokzatokat, és jórészt megtartják a régi épületek maradványait, de a telket a szabályok által engedett lehető legteljesebb mértékig beépítik. A környékbeli lakók ugyanakkor attól tartanak, hogy az építkezés - különösen a mélygarázsok kialakítása - miatt kár keletkezhet régi házaikban.

Football news:

Tuchel about the League Cup: Every tournament is important, we do not prioritize. Chelsea always plays to win
Miranchuk looks like a foreign body. It would be better to let him go back to Russia. Italian journalist about Atalanta midfielder
Barcelona's priority is Klopp's appointment. His contract with Liverpool is until 2024
Milan is ready to more than double Teo's salary to 3.5 Million euros a year
Al-Sadd Xavi has not lost 34 matches in the Qatar League - this is a club record. The league record is 41 games
Nagelsmann about Hernandez: He is in a good mood, there is no feeling that he is worried about prison
Tuchel on the victory over Southampton: A tense match. I liked Chelsea's energy