Hungary

Napra pontosan egy évvel azután, hogy majdnem agyonverték, folytatódik a per Orosz Bernadett ellen

Hétfőn megkezdődött az a becsületsértési per, amely azért indult Orosz Bernadett ellen, mert a brutálisan összevert hatgyermekes miskolci anyuka egy Facebook-posztjában megnevezte a támadóját.

A Miskolci Törvényszéken hétfőn megkezdődő eljárás első, perfelvételi napján megjelent Orosz Bernadett, és az elkövető, nyugalmazott alezredes is. A beszámolók szerint a férfi nyugodt volt, tagadta, hogy olyan mértékben bántalmazta volna a volt barátnőjét, mint amit a képeken lehetett látni, illetve ügyvédje megkérdőjelezte azt is, hogy egyáltalán megtörtént volna a bántalmazás.

Orosz Bernadették arra hivatkozva próbálták felfüggeszteni a tárgyalást, hogy az ügyben a büntetőeljárás még nem kezdődött el, és az szolgálhat jogalapként polgári perben. A bíróság ennek nem adott helyt, és november 9-re tűzte ki a következő tárgyalási napot.

A sors kegyetlen játéka, hogy pontosan egy évvel ezelőtt, 2019. november 9-én történt a támadás is.

Orosz Bernadett az Alfahírnek elmondta, hogy a volt barátja eddig azt állította, hogy nem emlékszik a tettére, most már azt mondja, hogy nem ő is bántalmazott. Azért is reménykedett korábban abban, hogy előzetes letartóztatásba helyezik a férfit, hogy ne tudja befolyásolni a tanúkat, azonban szerinte ez bekövetkezett, és most már azt is megkérdőjelezik a bíróság előtt, hogy történt-e valami abban a szobában.

"Arról van szó, hogy van itt egy katona, akit véd az állam, és van a hatgyermekes nő, aki a családbarát kormány szemében egy utolsó rangú lény"

- magyarázta.

A tárgyaláson arra is hivatkoztak, hogy a verés után készült elhíresült fotók, amiket Orosz Bernadett közzétett, nem hivatalosak, viszont a nőről november 10-ére virradóra a hatóság is készített felvételeket, amiken ugyanúgy nézett ki. A nő kérte, hogy ezeket is vegye figyelembe a bíróság. Ugyanakkor a helyszínen készült eredeti fotókat még nem kapta meg  az eljáró hatóságtól.

Orosz Bernadett elmondása szerint az orvosszakértő úgy alakított ki azt az álláspontot, hogy nem történt maradandó sérülése, hogy meg sem vizsgálta Orosz Bernadettet. Ezért kellett egy másik szakértőt felkérniük, a hallása, az alsó ajka, és az álla már nem lesz olyan, mint a verés előtt volt.

Azzal kapcsolatban, hogy sérülhetett-e K. István jóhírneve, úgy reagált, hogy a volt barátja korábbi bántalmazásai idején is voltak tanúk, a szomszédok, a gyermekei,

"nem zavarta, hogy a jó hírneve csorbul, mert akkor legalább titokban tette volna".

Orosz Bernadett jogosnak érzi, hogy riadtan, halálfélelmében egy évvel ezelőtt a nyilvánosság elé fordult, segítségben bízva.

Élő bejelentkezés a tárgyalás után, Orosz Bernadett elsírta magát

A tárgyalással egyidejűleg volt egy kisebb tüntetés is a bíróság épülete előtt, amelyen részt vett Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke is. Amikor a mai nappal kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük, elmondta: Bernadett csalódottsága mindent elárult.

Szerinte társadalmilag hatalmas előrelépést jelentene,

"ha mi, férfiak is egyre többen felvállalnánk azt, hogy a családon belüli erőszaknak megálljt kell parancsolni".

S bár a kormányzat kommunikációja szerint ez egy álprobléma, amiről csak az ellenzék szeret beszélni, de a saját környezetében mindenki tudna mondani legalább egy vagy két nőt, aki vagy benne van, vagy korábban átélte ezt a helyzetet élete során - magyarázta.

Megkérdeztük, hogy mit mondott volna K. Istvánnak, ha sikerült volna a tárgyalás előtt, vagy után beszélni vele.

"Azt kérdeztem volna tőle, hogy mennyire tud elszámolni a lelkiismeretével, hogy nemcsak a saját, hanem a férfitársadalom becsületén is csorbát ejtett a tettével"

- válaszolta a politikus.

Beleznay Zsuzsanna, a Jobbik női és családpolitikáért felelős politikusa szintén a helyszínen fejezte ki a támogatását. Hangsúlyozta, bár Bernadett ügyét felemelte a sajtó, a felszín alatt rengeteg áldozattá váló nő van hasonló helyzetben, nem tudják, hogy kihez fordulhatnak, vagy nem mernek szólni senkinek, félnek attól, hogy rosszabb helyzetbe kerülnek, mint amiben jelenleg vannak.

Tíz éve volt a Fidesznek, hogy ezen a területen szemléletformálást hajtson végre, de ez nem történt meg, sőt, konkrétan romlott a helyzet

- fogalmazott a szakpolitikus.

Szerinte a kapcsolati, illetve a családon belüli erőszak kapcsán valóban rendszerszintűek a problémák, és azokat egyszerre kell a gyakorlati és a jogszabályi szinten kezelni.

Beleznay Zsuzsanna szerint is kódolva van a rendszerben, hogy hamarabb kerül bíróság elé az áldozat, mint az elkövető.

Egy ország berendezkedésére meghatározó erővel bír az igazságügyminiszter személye, ha nem humánusan gondolkodik, és olyan kijelentéseket tesz, hogy minden rendben van, és közben politikai hisztinek nevezi a kapcsolati erőszak elleni harcot, addig nem lehet megoldani ezt a problémát.

"Amíg az igazságügyminiszter egy falat állít maga elé, addig nem tudunk dűlőre jutni"

- tette hozzá. 

Football news:

Arsenal will exclude Ozil and Sokratis from the Premier League bid
Bartomeu will miss the match against Ferencvaros due to a relative's covid. Barca President wants to get to the game with Real Madrid
Liverpool and Manchester United are among the clubs in talks to create a European Premier League
Thibaut Courtois: real want to win the Champions League and La Liga
Tiago and Matip didn't train with Liverpool today. They will probably not play Ajax
Griezmann will not return to Atletico from Barcelona
Miranchuk was included in Atalanta's bid for the Champions League match with Midtjylland