Hungary

Nem fedte még fel a lapjait az európai jegybank

Az Európai Központi Bank változatlanul hagyta a fő kamatfeltételeket októberi kamatdöntő ülésén. Christine Lagarde elnöktől azt várják a piaci szereplők, hogy a koronavírus második hulláma és az egyre romló gazdasági kilátások miatt egy nagyívű decemberi élénkítő lépéscsomagnak ágyaz meg a délutáni sajtótájékoztatón.

Változatlanul tartotta az irányadó refinanszírozási műveletek 0 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve -0,50 százalékos szintjét októberi kamatdöntő ülésén az Európai Központi Bank (EKB).

Az október kamatdöntéstől előzetesen a decemberi további élénkítés előkészítését várták, és azt, hogy a fél 3-kor kezdődő sajtótájékoztatón Christine Lagarde elnök erősebb kommunikációs irányt vesz. Carsten Brzeski, az ING közgazdásza szerint az elmúlt időszakban némi zavart lehet érezni az EKB monetáris döntéshozói által előadásokban, interjúkban, blogbejegyzésekben adott üzenetei között.

Lagarde érkezésétől az EKB-ba azt remélték, hogy az addig felmerült feszültségeket a kormányzótanács különböző felfogású tagjai között elsimítja. Brzeski szerint mostanra mintha ugyanezek a súrlódások újra megmutatkoznának. A lazább politikát favorizáló galambok sokkal jobban aggódnak a járvány inflációs hatásai és a tétlenség miatt, miközben a héják szerint a mostani deflációs folyamatok ideiglenesek.

Az ING azzal számolt, hogy októberben még nem fedi fel a lapjai az EKB, viszont már erős jelzéseket ad, amit a bank, ahogy az összes paci szereplő is nagyon figyelmesen követni fog.

Football news:

Laporta on Messi's future: This is Barca's priority. I don't think Leo only cares about money. All the clubs in the world want to get it
The first conference League final will be held in Tirana on 25 may 2022
Spain will play Italy and France will play Belgium in the Nations League play-offs. The final tournament will be held in Milan and Turin
Solskjaer about Fred: He was lucky to stay on the field in the 1st half. His second yellow is not a foul
Real can fire Zidane if the club loses to Gladbach in the Champions League (COPE)
Barcelona will not pay players' salaries for January
Ramos is leaning towards leaving Real Madrid (Onda Cero)