Hungary

Nem kérnek a Fudan Egyetemből a budapestiek

P 0022

Miután a kormány nem vette le a napirendről a Fudan Alapítvány létrehozásáról, illetve számára állami ingatlanok átadásáról szóló javaslatot, ezért a helyi és budapesti népszavazás mellett országos népszavazást is indítanak az ellenzéki pártok és civil szervezeteket – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, Ferencváros polgármesterével, Baranyi Krisztinával tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az eseményen ismertették a június 4. és 13. között lebonyolított konzultáció eredményét, melyet a Diákváros és a Fudan Egyetem projektekhez kapcsolódó beruházásokról kezdeményeztek. A tíz napos utcai és online konzultáción ezekre a kérdésekre várták a budapestiek válaszait:

A több mint 30 ezer leadott szavazat alapján, Karácsony azt mondta:

Budapesten nincsen semmilyen érdemi támogatottsága annak a beruházásnak, amelyet a Fidesz akar rákényszeríteni Budapestre, a IX. kerületre és az országra.

Szavai szerint a zavart mutatja, hogy míg Gulyás Gergely miniszter arról beszél, hogy a projekt nincs olyan szakaszban, hogy arról érdemben véleményt lehessen nyilvánítani, addig a parlamentben holnap meg fogják szavazni az előkészületek megtételét jelentő törvényeket. Ha a miniszterelnök korábbi kijelentését (mely szerint Budapesten semmi nem épül meg, amit a budapestiek nem szeretnének) párttársai komolyan vennék, akkor holnap nemmel szavaznának a konzultáció eredményeire tekintettel.

Ha a Diákváros (állami tulajdonú) területeit átadják a Fudannak, akkor azzal megalapoznak egy olyan későbbi helyzetet, ahol már nem lesz mit tenni - mondta Baranyi Krisztina, hozzátéve, hogy a Fudan Alapítványnak átadni tervezett vagyonelemek elvesztenék közpénz jellegüket.

A Demokratikus Koalíció nem vett részt a konzultáció lebonyolításában.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Football news:

Zlatan wanted to return to PSG before extending his contract with Milan
Inter can release Lukaku for 130 million euros
Kane may submit a transfer request from Tottenham in the coming days
🗿 Пике побриĞся †и запустиРмарафон невозмутимыÑ. сеĞфи. Шакира, что творится!
Atalanta wants to sign Demiral or Botman before releasing Romero to Tottenham
Kane will return to training with Tottenham this week
Who owns football? A guide to the owners of all 98 clubs in the top 5 leagues