Hungary

Nem pezsgőzik a világ a járvány idején – ezt pedig a franciák is megérzik

A koronavírus-járvány miatt a francia bor- és pezsgőtermelők is nehéz helyzetbe kerültek – írja a Les Échos című gazdasági portál.

Január és augusztus között 2019-hez képest 18 százalékkal esett vissza összességében a franciaországi borexport, a pezsgők és habzó borok esetében ez elérte a 28 százalékot – állapította meg a FranceAgrimer. A borok csak kevésbé estek vissza: mennyiségben 6, értékben 13 százalékkal.

A legnagyobb visszaesést március és május között mérték, akkor a pezsgő kivitele mennyiségben 33, értékben 42 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest – számol be a Les Échos.

A fő ok természetesen a koronavírus-járvány, ám még egy súlyos csapás érte a francia kivitel – repüléstechnológia mögötti – második legnagyobb szereplőjét, a borexportot: Donald Trump amerikai elnök az Airbus–Boeing-konfliktus részeként 20 százalékos büntetővámokkal sújtotta a francia borokat.

Emiatt az amerikai éttermek kevesebb bort és pezsgőt rendeltek Franciaországból, ahol a helyi – a tavaszi után újra életbe lépő – lezárások is nehezítik a termelők dolgát.

Némi könnyebbséget jelenthet ugyanakkor a számukra az a 40 millió eurós alap, melyből a készleten marad borok raktározásának finanszírozását segítik francia állami (35 millió euró) és uniós (5 millió euró) forrásból. Erre szükség is van, hiszen a 2008-2009-es válság óta nem látott visszaesést él át az ágazat.

Football news:

Anton Ferdinand on the racist scandal with Terry: I was sent a bullet in the mail. Insults in social networks came every hour
Manchester City have offered 19 million euros including bonuses for 17-year-old Argentine midfielder Sarmiento
Rehagel is a bandit from whom I will not accept an apology. The story of the worst injury in the history of the Bundesliga
Barcelona's presidential election will be held on January 24
Koke: to beat Bayern, you need to play a nearly perfect match. I hope their unbeaten streak ends tomorrow
Loew can return Muller, Boateng and Hummels to the German national team if there are a lot of injuries
Nacho about the Real Madrid game: That's not how titles are won. Working to get better