Hungary

Nem tetszik a dunaújvárosi kórház főigazgatójának, hogy néhányan tiltakoznak az új egészségügyi törvény ellen

Mészáros Lajos a 444.hu-nak azt mondta: az általa kiküldött levél csupán ajánlásokat fogalmaz meg.

Sokan nem értenek egyet az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel, amelyet villámgyorsan elfogadott az Országgyűlés. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke kritikán alulinak nevezte, hogy mindössze három órát kaptak a törvényjavaslat véleményezésére. A jelenlegi állapot szerint január 1-jén hatályba lépő törvényben szerepel az orvosok bérének háromlépcsős, jelentős emelése, ezért azonban sokat kér a kormány. A MOK korábban pontról pontra végigvette, mit tartanak módosítandónak vagy teljesen elfogadhatatlannak.

Azok, akik tiltakoznak a törvény ellen, a Facebookon is igyekeznek hangot adni ennek; a “Free EÜ” szlogent használják, és átállítják a profilképüket. A mozgalom ugyanakkor nem tetszik a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatójának, Mészáros Lajosnak, aki október 16-án körlevelében hangot is adott ennek. A levelet Mészáros az osztályvezető főorvosoknak és főnővéreknek küldte el, emlékeztetve benne őket, hogy az intézmény október 5-e óta kijelölt Covid-kórház, ami „rendkívül megterheli az ellátó kapacitásainkat, elsősorban humán erőforrásainkat”.

A főigazgató levelét a 444.hu ismerteti. Ebben Mészáros Lajos egyebek mellett arról ír, hogy

mint manapság szinte minden, úgy ez a helyzet is átpolitizálódik és megpróbálnak ebből politikai tőkét kovácsolni egyesek. Ilyen helyzetben méltatlannak tartom dolgozóink politikai megnyilvánulásait a közösségi oldalakon. A Free Eü feliratú profilkép módosításokra gondolok elsősorban”.

A főigazgató ezután arra kéri a főorvosokat és a főnővéreket, hogy hívják fel a beosztottak figyelmét rá: „pillanatnyilag az egységes erőfeszítés időszakát éljük, szakmai munkánk politika független, állami közalkalmazottakhoz méltatlannak tartom politikai feszültséget gerjeszteni ezzel kapcsolatban, a közösségi médiában”.

A 444.hu váltott néhány szót a főigazgatóval, aki azt mondta, nem tartja helyén valónak a munkatársak politikai megosztását, mert “kórházunkban folyik a COVID-betegek ellátása, amely nem hétköznapi erőfeszítéseket követel munkatársainktól, és ez nagyfokú fizikai és szellemi leterheltséghez vezet”, illetve “a tevékenységünk politikamentes és a betegek érdeke az első a számunkra”.

Mészáros azt is állította, hogy nem jár szankció azoknak, akik mégis átállítják a profilképüket, illetve szerinte a körlevél csupán ajánlást fogalmazott meg, “egy szempontrendszert próbált megértetni a dolgozókkal, nem helyezett kilátásba szankciókat és nem tiltott meg semmilyen politikai megnyilvánulást”.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Football news:

Ronaldinho on Maradona: Rest in peace, my idol. Wizard of wizards!
For the first time in 17 years, Liverpool did not score a goal in a home Champions League game
Villas-Boas suggested that in memory of Maradona to withdraw the 10th number from circulation in all teams
Vatican on Maradona: the Pope remembers him in prayer and remembers their meetings with love
Flick about 3:1 with Salzburg: Very happy with Bayern's performance. Neuer-world-class goalkeeper
Tyson about Maradona: we were often compared. He was one of my heroes and a friend
The farewell ceremony with Maradona will take place in the presidential Palace and will last 48 hours. Expected 1 million visitors