Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Németország menekül a kiesés elől, Marokkó meglepte Belgiumot, Kanada elbúcsúzott - összefoglaló a focivébé vasárnapi meccseiről

A német, a japán és a belga válogatott a kiesés elől menekül, Kanada viszont már ki is esett, Spanyolország pedig gyönyörű focival menetel tovább a világbajnokságon. Mutatjuk, mi történt vasárnap a focivébén.

Nagyot küzdött a továbbjutásért vasárnap a német válogatott. Egyelőre azonban maga a továbbjutás nincs meg, azt Costa Rica ellen harcolhatják ki, de legalább azt sikerült elkerülniük, hogy már a második vébémeccsükön elkönyvelhessék: vége a bajnokságnak számukra. Pedig ez sem volt lehetetlen forgatókönyv: a spanyolok sokkal jobban, dinamikusabban játszottak náluk, még úgy is, hogy az első gólt a németek szerezték, igaz, a bíró les miatt nem adta meg. A támadósorban a spanyoloknál Marco Asensio, Ferran Torres és Dani Olmo kezdett, ők mindhárman szélsők, klasszikus befejező nélkül állt fel tehát eleinte a válogatott. A formáció bár folyamatosan forgott - Olmo például mindenhol ott volt az első félidőben, ha kellett, középpályás, ha kellett, jobb szélső, ha kellett, bal szárnyvédő volt a lassuló Jordi Alba mellett - de nem vált be, a spanyolok nem tudtak így gólt rúgni.

Luis Enrique cserélt: Asensio helyére hozta Álvaro Moratát, aki nyolc perccel becserélése után lőtt gólt Jordi Alba beadása után. A német válogatott ekkor került hatalmas bajba: tudták, ha nem húzzák ki legalább döntetlenre a meccset, akkor szinte biztosan kiesnek, azonban a gól váratott magára, hiába rohamozták a spanyolok kapuját, hiába támadtak le nagyon magasan, hibák sorára késztetve Unai Simón kapust, nem tudták kihasználni helyzeteiket. Végül a 83. percben volt szerencséjük: Musiala remekül vett át egy bal szélről érkező labdát, azonban lekezelni már nem volt ideje, ezt helyette a csereként beálló Füllkrug tette meg, aki hatalmas gólt lőtt a hosszú sarokba.

A német válogatott a spanyolok elleni 1-1-el eddig elkerülte a kiesést, egy pontjuk van, csoportutolsók, azonban ha a következő meccsükön verik Costa Ricát, Spanyolország pedig Japánt, akkor van esélyük a továbbjutásra.

Közvetítésünket a mérkőzésről ide kattintva éri el:

Spanyolország-Németország: 1-1 - kövesse élőben a hvg.hu-n!

Spanyolország hét góllal verte Costa Ricát idei első vébémeccsén, míg Németország csúfosan égett, amikor Japántól kaptak ki 2-1-re. Ha a németek ma kikapnak, Costa Ricát kell több góllal verniük, mint a spanyoloknak, vagy búcsúznak a világbajnokságtól. Azonban ha nyernek, akkor sem biztos továbbjutásuk.

Nem azt a Japánt láttuk, ami legyőzte Németországot

Hiába hajtottak a japánok Costa Rica ellen, olybá tűnt, a büntetővonalig tudnak csupán eljutni, onnan viszont ötletük sincs arra, hogyan kellene gólt rúgni. Pedig esélyük erre lett volna bőven, Costa Rica nagyon rossz játékot mutatott be ellenük vasárnap koradélután.

A japánok magasan támadtak le, ezzel pedig teljesen összezavarták a spanyoloktól hét gólt kapó Costa Ricát: Keylor Navas kapustól jellemzően még elindult a labda, egy védő megkapta, megpróbálta továbbadni egy középpályásnak, azonban a japánok szerelték a középpályást. Vagy megvárták, míg megpróbálja továbbadni, és a csapnivalóan rossz passzra csaptak le, majd rohantak a kapu felé – akadálytalanul.

A meccs színvonalát jól mutatja, hogy az első félidőben csupán egy-egy kapura tartó lövés volt, azt el is találó egy sem.

A második félidőre a japán csapat még tovább pörgette a játék tempóját: folyamatosan helyzeteket dolgoztak ki, és nem a costa ricai védelmen múlt, hogy nem kaptak gólt, a japánok döntöttek rosszul az utolsó tizedmásodpercekben.

Erre pedig ráment az egész meccsük: a 81. percben Costa Rica kijutott a saját térfeléről, Fuller pedig kapura fordult és lőtt: a labda pedig lassan, megpattanva a hálóba csapódott. A gólban viszont érintett volt Gonda Szuicsi japán kapus is: nem számított lövésre, nagyon kilépett a kapujából, ha a vonalon marad, szinte biztosan el is éri a labdát.

Amilyen fényes esélyekkel indult Japán az E-csoportban Németország legyőzésével, olyan nagyot bukhatnak a Costa Rica ellen kihagyott, elrontott helyzetek miatt: míg vasárnap bebiztosíthatták volna továbbjutásukat, csupán azt érték el, hogy a csoportban ugyanannyi pontjuk van, mint Costa Ricának, így az utolsó meccsen Spanyolországot kellene verniük a továbbjutásért.

Belgium a kiesőzónába sodródott Marokkó ellen

Belgium egyelőre nem tudja, mit akar ezen a vébén. Legalábbis máshogy nehéz magyarázni azt, hogy a világsztárokkal felálló válogatott kínkeservesen boldogult csak Kanadával, Marokkótól pedig kikaptak két góllal. Mondjuk lehetett volna három is, ha a videóbíró nem veszi el a 47. percben Hakim Ziyech találatát.

És hiába sokkal jobbak a belgák mutatói minden tekintetben Marokkóénál (67 százalékos labdabirtoklás, 576 passz Marokkó 274 passzával szemben, kilenc szöglet, míg Marokkó csupán egyet rúghatott, tíz kapura tartó lövés, Marokkónak csak nyolc jutott), ha sem a Hazard testvérek, sem Lukaku, sem Batshuayi, sem De Bruyne nem tud gólt rúgni. Márpedig vasárnap nem tudott egyikük sem.

Ahhoz azonban, hogy Marokkó vezessen, Thibaut Courtois belga kapus bénázása is kellett: Sabiri olyan éles szögből rúghatott szabadot, hogy a kapus nem hitte el, hogy rátekeri. Sabiri észrevette a kapujától túl távol mozgó Courtoist és hatalmas gólt lőtt.

Marokkónak viszont – miután a horvátokkal csak egy döntetlenre futotta, kelleni fog a győzelem a már kiesett kanadaiakkal szemben, ha tényleg tovább akarnak jutni, ugyanúgy, ahogy Belgiumnak is Horvátországgal szemben. Valószínűleg a belgáknak lesz nehezebb dolga.

Horvátország négy góllal tudott válaszolni Alphonso Davies villanására

Kanada kiesett a 2022-es katari világbajnokságról, ugyanis miután kikapott a belgáktól, vasárnap a horvátoktól is. Pedig hatalmas lendülettel kezdtek a horvátok ellen: egyetlen klasszisuk, az amúgy jobb hátvéd Alphonso Davies 67 másodperc alatt szerzett gólt, ami egyben a kanadaiak első gólja is a világbajnokságokon.

Horvátország azonban könyörtelen választ adott a viharos kanadai kezdésre: a 25. perctől átvették a kezdeményezést és – egy les miatt elvett gól után – Kramaric lőtt gólt Kanadának. Az első félidőnek azonban itt még nem volt vége: Juranovic passzából Marko Livaja is betalált a 44. percben a kanadai kapuba.

A horvát válogatott jórészt ugyanazokból a játékosokból áll fel, akik a 2018-as világbajnokságon a döntőig mentek: rutinos játékosok, akik pontosan tudják, hogyan kell egy mérkőzés irányítását megőrizniük, így a kanadaiakat jószerivel levegőhöz sem engedték a második félidőben. A harmadik gólra azonban a hetvenedik percig kellett várnunk, akkor Perisic passzából talált be ismét Kramaric. A negyedik gól pedig már szinte ajándék volt a horvátoknak: a 94. percben Orsic ugrott ki a védők mögül, majd a mellette érkező Lovro Majernek adta a labdát, aki zavartalanul rúgta a kapus mellett a labdát a kapuba. Kanada ezzel kiesett a világbajnokságról.

Híreinket a világbajnokságról ide kattintva érik el: