Hungary

Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester

Egy Vas megyei kistelepülésen szavazategyenlőség miatt ismételni kell. Vasárnap hat településen tartottak polgármester-választást, itt az eredmények.

Pávkovics Gábor fideszes jelölt nyerte a mohácsi polgármester-választást: a politikus a szavazók 56,44 százalékának támogatását nyerte el. Az eredmény nem okozott különösebb meglepetést, a 17 ezres baranyai településen ugyanis az elmúlt szűk egy évet leszámítva 22 évig a Fidesz uralkodott. Egészen pontosan Szekó József, aki az októberi önkormányzati választások előtt néhány héttel elhunyt, a pártja már nem tudott új jelöltet állítani, így a szocialista Csorbai Ferenc ellenfél nélkül nyert. Legalábbis a hivatalos adatok szerint, a legtöbb voks ugyanis érvénytelen volt - a kormánypárti többség így tiltakozott amiatt, hogy a politikus nem lépett vissza.

Paradox módon Csorbai most több szavazatot szerzett, mint tavaly: 1876 után most 3369-en támogatták.

A mohácsi eredményre egyébként szokatlanul sokáig kellett várni, a Nemzeti Választási Iroda adatai kilenc után egy óráig nem frissültek. Ez persze nem akadályozta meg a fideszes, hogy gratuláljanak párttársuknak a győzelemhez, Hoppál Péter például már 26 százalékos feldolgozottságnál győzelmet hirdetett.

Vasárnap nem csak Mohácson tartottak időközi önkormányzati választást. Beregdarócon a települést korábban vezető Pálinkás György lemondása miatt voksoltak, az ukrán határ mellett fekvő faluban a három független jelölt közül Tánczos Lászlót választották meg.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon a korábbi polgármester és képviselő halála miatt írtak ki időközi választást. Itt a fideszes Szepesi Tibor gyakorlatilag kiütötte egyetlen - munkáspárti - ellenfelét. Gánton, ha nem is ekkora fölénnyel, de szintén a fideszes jelölt - Krausz János - nyert.

Kengyelen - ahol méltatlanság miatt szüntették meg a sikkasztással meggyanúsított Nagy Szilárd mandátumát - a független Gál József lett az új polgármester. A Vas megyei Kemeneskápolnán döntetlen alakult ki a két jelölt között: Csekéné Hóbor Kornélia és Marton Janka is 48-48 voksot szerzett. Itt meg kell ismételni a választást.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi