Új, "zöldebb" köntösbe öltözik a saját márkás termékek egy része a brit Aldinál: a boltlánc olyan műanyagokat hasznosított újra csomagolásként, amelyek egyébként az óceánokban kötnének ki - írja a Retail Gazette kiskereskedelmi szaklap. 

Több mint 100 tonna műanyag évente

A boltlánc bejelentése szerint a vizekbe kerüléstől „megmentett” műanyagokba csomagolják majd a sajátmárkás halpogácsákat és bizonyos sós tallérokat is. A Sharpak cég által gyártott csomagolás nyomon követhető és tanúsítottan újrahasznosított műanyaghulladékból – úgynevezett Prevented Ocean Plasticból - készül, amelyet az óceáni műanyagszennyezés veszélyének kitett partvidékéken, az ott élő közösségek gyűjtöttek össze.

Az Aldi szerint ezzel a lépéssel évente összesen 76 tonna műanyag nem kerül majd be az óceánokba, ez pedig annyi mintha három millió műanyagflakontól szabadítanák meg a vizeket. A boltlánc pedig segíti a műanyagszemetet gyűjtő közösségeket, a helyi gyűjtőközpontok és újrahasznosító létesítményeket. A halpogácsák esetében az Aldi a csomagolás méretét is csökkentette, így évente 32 tonna műanyagot, valamint 23 tonna kartont távolítanak el ezekből a termékek csomagolásából.

Richard Gorman, az Aldi UK műanyag- és csomagolási igazgatója szerint ez az intézkedés a következő a sorban, amellyel az Aldi csökkentené a környezetre gyakorolt hatását. Tavaly ugyanis bejelentette a boltlánc, hogy 2025-re a felére csökkenti az általa használt műanyagcsomagolások mennyiségét. Ezzel pedig 74 ezer tonna műanyagcsomagolást kell eltávolítaniuk a termékekből a következő négy évben. Az Aldi szerint jó úton haladnak azzal a vállalásukkal is, hogy 2022-ig minden sajátmárkás termék újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy komposztálható legyen, és 2025-ig igaz legyen ez Aldiban árult minden termékre.

Harc a műanyagok ellen

Az Aldi egyébként nemrég speciális gyűjtőpontokat is telepített 20 brit üzletekben, ahol a nehezen újrahasznosítható, úgynevezett puha műanyagokat adhatják le a vásárlók. Az Egyesült Királyságban ugyanis a helyi hatóságok jelentős része nem gyűjti a puha műanyagokat a szelektív szemétgyűjtés keretében jelenleg.

A Tesco pedig már áprilisban bejelentette, hogy az idén ezer tonna, úgynevezett puha műanyagot száműzne. A boltlánc angliai és walesi üzleteiben közel 200 olyan pont nyílik, ahol le lehet adni ezeket a jellemzően nehezen újrahasznosítható műanyagokat. Az Aldi és a Tesco mellett a többi boltlánc, köztük a Lidl, a Spar és az Auchan is igyekszik minimalizálni a műanyagok felhasználását, például újrahasznosítható zacskók bevetésével.