Hungary

Okos közvilágítási rendszer épül Békéscsabán

A jövő május elejéig tartó Modern városok programban közel 6900 új lámpatestet és tíz térfigyelő kamerát szerelnek fel, 41 új wifi-pontot alakítanak ki, elhelyeznek kilenc digitális információs totemoszlopot, tizenegy környezeti (por, hőmérséklet, szén-dioxid, páratartalom és zajszint mérésére alkalmas) szenzort, továbbá a közlekedési és parkolási rendszer számára forgalommérésre is alkalmas szenzorokat telepítenek Békéscsabán csaknem 1,8 milliárd forintból. A városban 558 meglévő lámpatestet „okosítanak", és 119 új fénypont létesül. Békéscsaba belterületén szinte csak LED-es világítás lesz.

A megyeszékhelyen 1083 lámpatest közvetlenül a központból, 1051 pedig a helyszínről, de okostelefonról vagy tabletről, azaz emelőkosaras autó nélkül programozható lesz, és alkonykapcsolót is be tudnak építeni. Így a rendszer könnyebben, olcsóbban üzemeltethető, és a problémaelhárítás is gyorsabb lesz, a lámpatestek fogyasztása pedig a felére csökken.

Szarvas Péter polgármester közölte: a békési megyeszékhely komplex energetikai programjára 18 milliárd forintot szánnak, 12 milliárdra már aláírt támogatói okirat is van. A napelemparkot és villamosenergia-tárolót is magában foglaló okos hálózati rendszert két ütemben, 3,66 milliárd forintból építik ki. Tervezik, hogy nyolc-tíz elektromos autóbuszt szereznek be, és ehhez alternatív, napelemes töltési infrastruktúrát is kiépítenek.

Békéscsabán jelenleg 25 autóbusz látja el a közösségi közlekedést. Terveznek egy geotermikus kaszkádrendszert, amely több sportlétesítmény geotermikus fűtését tenné lehetővé, ám ennél a programelemnél még kormányzati döntésre várnak.

Békéscsabán a Modern városok program részeként 23 projektet koordinálnak. Hárommilliárd forintból Munkácsy-negyedet alakítanak ki. Év végére elkészülhet a napelemparkot és villamosenergia-tárolót is magában foglaló okos hálózati rendszer első üteme.

A Békéscsabai Röplabda Akadémia épülete már elkészült, a Wenckheim turisztikai túra- és kerékpárutak kialakítása elkezdődött, a CsabaPark Gasztronómiai és Élménypark fejlesztése folyamatos. Az M44-es gyorsforgalmi út megépítése ugyancsak a Modern városok program része.

Football news:

Troy deeney: I was called a black asshole, and social media said it wasn't racist. Do companies even want to change this?
Miralem Pjanic: Sorry didn't trust the players at Juventus. It's a shame when people are judged incorrectly
Wenger on why he didn't mention Mourinho in the book: he Didn't want to talk about Jose, Klopp or Pepe because they are still working
The perfect project to lose money. An idea for dreamers. Tebas on the European Premier League
The Catalan authorities refused to postpone the referendum on a vote of no confidence in Bartomeu. It will be held on November 1-2
La Liga President on Messi's departure: It won't be a drama for us. And his reputation will suffer
Ronaldo is a fan of the UFC. Rooting for Khabib, training with Conor, signed up for all the top fighters