Hungary

Olyan lusta élőlényt találtak, hogy a lajhár semmi hozzá képest

Előfordul, hogy nincs erőnk semmilyen értelmes tevékenységre, de még a legnagyobb fáradságban is trilliószor magasabb az energiaszintünk, mint az óceánfenék talajában felfedezett különleges lényeknek, amelyek meghökkentő készenléti módban vészelik át az ínséges időket.

Az ember energiaháztartása bőven elég lenne egy kisebb háztartási gép üzemeltetésére, a Science Advances tudományos lapban bemutatott élőlény viszont ehhez képest 50 trilliomod (milliárdszor milliárd) energiával tartja fenn magát, vagyis annyira inaktív, hogy a tudósok korábban azt hitték, ez már az élet határa alatt van.

Persze a környezet, ahol ezek az organizmusok élnek, eleve annyira energiaszegény, hogy bármennyire is szeretnének, nem jutnának több energiához.

Az óceánfenék üledékében a felszín alatt több kilométerrel is találtak mikrobákat, és ott már csak az elpusztult élőlények maradványai biztosítanak némi tápanyagot. James Bradley és munkatársai a londoni Queen Mary Egyetemen a tengerfenék vizsgálati adatai alapján számolták ki, mennyi szerves anyag, és ezáltal mekkora energiamennyiség juthat egy-egy mélyben élő organizmusnak. 

Ez eredmény olyan alacsony volt, amiről azt gondolták, hogy egy mikroszkopikus szervezet fenntartásához sem lenne elegendő, nemhogy bármilyen növekedésre vagy sejtosztódásra. Mivel a felszín alatt élő mikrobák gyakran léteznek egyfajta felfüggesztett módban, amely több millió évig tarthat, felmerül a kérdés, hogy a tudósok által vizsgált organizmusok vajon mikor kerülhettek oda. Évezredekkel, vagy valóban akár évmilliókkal ezelőtt?

A kutatás nemcsak a földi élővilág szélsőségeire mutat rá, hanem egyben arra is, hogy milyen esélye lehet az élet kialakulásának és fennmaradásának a világegyetem más égitestjein. Néhány mikrobát olyan üledékréteg alól hoztak fel az óceán mélyéről, amely legalább 2,6 millió éves, és a tudósok abban bíznak, hogy 50-100 millió évre visszamenőleg is találnak mikrobákat.

Ha ez sikerül, még nagyobb reményekkel vághatnak bele az űrkutatók a Mars vizsgálatába, ahol a feltételezések szerint évmilliárdokkal ezelőtt kedvezőbb körülmények voltak, és a mélyben talán ma is ott vannak az egykori élet nyomai. 

Vice

Football news:

Atletico defender Jimenez has contracted the coronavirus. The club canceled morning training as a precaution
Canidia about Messi: Leo gets lost and suffers when his team is not the best on the field
Lampard confirmed that goalkeeper Mendy is undergoing a medical at Chelsea
Neymar and defender Marcel Gonzalez can get up to 10 matches suspended
Manchester City - the first Premier League club to win the 1st match in 10 consecutive seasons
Bartomeu has suspended Suarez's transfer to Atletico. He doesn't want to let a player go to a competitor for free
Robinson on bale: one of the 10th anniversary deals for Tottenham and a world-class player