Hungary

Óriási a támogatottsága a kormány nemrég bejelentett gazdaságpolitikai intézkedéseinek

A teljes népesség 80-90 százaléka, de a kormányelleneseknek is több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor miniszterelnök által a Világgazdaság konferenciáján bejelentett intézkedéseket – derül ki a Real-PR 93 múlt héten elvégzett, reprezentatív közvélemény-kutatásából. Az eredményről a Figyelő számolt be.

Orbán Viktor június 9-én, a Világgazdaság konferenciáján több fontos gazdaságpolitikai intézkedést is bejelentett, amelyekkel Magyarország újraindulását kívánja a kormány elősegíteni a járvány után. A konferencia eseményeit az Origo is közvetítette, a miniszterelnök előadásáról és a bejelentések tartalmáról ebben a cikkben olvashat.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központban 2021. június 9-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Noha a mindenkori kormányoknak – ahogy a miniszterelnök is hangsúlyozta a konferencián – eredményfelelőssége van, a sikerességhez fontos az is, hogy szándékaikat és céljaikat a társadalom támogassa. A most bejelentett elképzeléseknél úgy tűnik, hogy az utóbbi is biztosított, hiszen ritka, hogy bármilyen kérdésben ilyen széleskörű egyetértés legyen a magyar társadalomban. 

A minimálbér látványos, közel húszszázalékos emelésével például az összes megkérdezett 90 százaléka egyetért. 

Noha a kérdésben is hangsúlyt kapott, hogy az intézkedést a kormány tervezi, a kormánnyal szemben összességében kritikus polgárok 84 százaléka (a kormánypártiak 93 százaléka) is inkább jó döntésnek nevezte a „kétszázezres minimálbért". A kormánykritikusoknak csak 12 százaléka gondolta mindezt rossz döntésnek. A védekezésben részt vevőknek nyújtandó tíznapos pluszszabadság szintén teljes egyetértésre talált: az összes megkérdezett 89, de a kormánykritikusok 87 százaléka is azonosult vele.

A legnagyobb megosztottságot a családi adó-visszatérítés egyszeri intézkedése váltotta ki,  ötből négyen azonban egyetértenek a tervezettel. 

A kormánnyal szimpatizálóknál ez, a többi kérdéshez hasonlóan, kilencvenszázalékos támogatottságot ért el. A kormánykritikusok azonban kevésbé lelkesek, csak kétharmaduk sorakozott fel a döntés mögé (68 százalék), negyedük (23 százalék) nem. Mindez összefügghet azzal is, hogy a kormánykritikusok e jelentős lépés politikai következményeitől tartanak, feltételezhetik, hogy a kormányzó pártok választási esélyeit is növeli.

Football news:

Real Madrid has extended the contract with Carvajal until 2024. Will be announced today or tomorrow
Southgate urged the FA to look for players of Asian origin: There is a bias. We need to encourage them
Atalanta wants to buy Demiral from Juventus at the request of Gasperini. Negotiations are underway with Turk's agents
Sulscher about the Monitor Lizard: I am very happy, Manchester United have been following him for a long time. We will have more options for the game
Juventus is discussing the transfer of 19-year-old Caio Jorge from Santos. His contract will expire at the end of the year
Roma rents Shomurodov with a mandatory purchase for 16-18 million euros. Contract - until 2026
Milan is ready to extend the contract with Kier until 2023