Hungary

Összedőlt az Arecibo Obszervatórium

A 900 tonnás platform tányérantennára zuhant.

Az 1963 óta működő, sokáig a világ legnagyobb egybeépített rádiótávcsövének számító létesítményben augusztusban történt először kábelszakadásos baleset. A javítás előtt novemberben az egyik fő tartókábel szakadásával tovább károk keletkeztek az obszervatóriumban.

Az intézményt fenntartó amerikai Nemzeti Tudományos Alap nem sokkal később úgy döntött, hogy a rádióteleszkóp menthető részeinek megtartása és látogathatóvá alakítása érdekében az obszervatóriumot bezárják, és kontrollált módon eltávolítják az antenna tányérja felett kifeszített kábeleken felfüggesztett acélplatformot.

A rádióteleszkóp kedden, nem kontrollált módon végleg összeomlott, amikor a 900 tonnás platform 120 méteres mélységben található antennára zuhant.

A tudományos közvélemény döbbenten és szomorúan fogadta a hírt.

Dicső múlt

A Puerto Ricó-i dombok közé mélyesztett Arecibo Obszervatóriumot 1963 novemberében adták át, és 305 méteres átmérőjével a világ legnagyobb egybeépített rádiótávcsöve volt, míg az 500 méter átmérőjű kínai FAST meg nem előzte 2016-ban.

Russell Alan Hulse és Joseph Hooton Taylor jr. itt fedezték fel az PSR B1913+16 kettős pulzár csillagrendszert, amelyért megkapták a Nobel-díjat. Az Arecibo teleszkópot emellett többször használták földön kívüli civilizációk keresésére, egy ízben pedig földön kívüli civilizációknak szánt üzenet küldésére.

Football news:

Neymar: Thank God for the charisma. I have a gift to be different from the rest
Wayne Rooney: It's time to lead the younger generation. I had a great career
Lineker on Rooney: One of our greatest players. England would have won Euro 2004 had he not been injured
Chelsea will give Drinkwater the third rent - Kasimpasa. He has not played since February
Neymar: I became an icon and idol in football. Courage is my main advantage
Ole Gunnar Solskjaer: Liverpool want to beat everyone. Manchester United knows that they can beat anyone
Messi missed today's Barca training session