Hungary

Ötezer forinton múlhat a köztartozásmentesség

Az iparkamarai hozzájárulás kérdése mindig is érzékeny téma az érintettek számára. Legutóbb februárban okozott országos reakciót Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének nyilatkozata arról, hogy aki az ötezer forintos éves hozzájárulást nem tudja megfizetni, az inkább ne vállalkozzon. Az már inkább szervezeten belül okozott – leginkább a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vezetősége körében – megütközést, hogy a kormány megváltoztatná a kamarai hozzájárulás megfizetésének korábbi rendjét.

A fővárosi kamara vezetősége egyenesen jogszabály-ellenesnek nevezte, hogy az országos kamara érdemi belső egyeztetés nélkül kezdeményezte a kormánynál, hogy a korábbi rendtől eltérően a vállalkozások által fizetendő hozzájárulás először az országos kamara számlájára érkezzen be, és itt döntsenek a felhasználásáról. Eddig ugyanis a területi kamarákhoz folyt be a hozzájárulás, amelyből 10 százalék illette meg az MKIK-t. 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azért kritizálta a a településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatba besuvasztott változást, mert megítélésük szerint ez a megoldás a kamarai hozzájárulások beszedését és újraosztását a területi kamarák helyett az MKIK kezében központosítaná és gyakorlatilag kiüresítené a területi kamarai rendszert, miközben a befolyt összeg újraelosztásáról nem tartalmaz konkrétumokat. 

A parlamentben végül győzött a lobbierő, és elfogadták a kormány által beterjesztett változást. A Magyar Közlöny 84. számában  megjelent  törvényszöveg 9. pontja szerint a jövőben minden év március 31-ig az országos gazdasági kamara részére kell megfizetni a vállalkozások által egyébként kifejezetten feleslegesnek tartott 5000 forintokat. A hozzájárulás összege a kamarai tagok számára levonható lesz a tagdíjból.

A törvénymódosítás a szervezeten belüli pénzosztás és felhasználás módjának részleteinek kidolgozását az MKIK-ra bízza, mindössze azt rögzítve, hogy erről az országos gazdasági kamara alapszabályában kell rendelkezni. Emellett azt is lehetővé teszi, hogy akár 5000 forintnyi meg nem fizetett hozzájárulás behajtása érdekében is a NAV-hoz forduljon az MKIK. A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás ugyanis köztartartozásnak minősül, ezért érdemes észben tartaniuk a vállalkozásoknak a fizetési határidőt, ha a jövőben is igényt tartanának a köztartozásmentes adózói státusszal járó kedvezményekre. 

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it