Hungary

Politikai harc robbant ki a 13. havi nyugdíjak körül

Az MSZP azt kezdeményezte, hogy minden nyugdíjas azonos összegű 13. havi nyugdíjat kapjon, amivel jól járnának azok, akik havi nyugdíja elmarad az átlagtól.

Az MSZP javasolja a 13. havi nyugdíj első heti részletének azonnali bevezetését, úgy, hogy minden nyugdíjas az átlagnyugdíjnak megfelelő, azonos összegű juttatásban részesüljön - írja a párt közleményében. Ez azt jelenti, hogy 2020/2021-ben minden nyugdíjasnak plusz 70 ezer forintot kellene kapnia. Ezzel a nyugdíjasok kétharmada jobban járna, mint ha saját nyugdíját hozná a postás 13. haviként is, hiszen ők átlagos vagy átlag alatti nyugdíjat kapnak.

Az azonos összegű 13. havi nyugdíj mérsékelné a nyugdíjrendszer igazságtalanságát, amelyben vannak olyanok, akik havi nyugdíja közel akkora, mint az alacsony nyugdíjat kapók egész évi nyugdíja. Eközben a bolti árak emelkedéséből fakadó többletkiadás mindenkit azonosan érint. Az MSZP megoldása költségvetési többletkiadás nélkül tenné lehetővé az alacsony nyugdíjban részesülők helyzetének javítását.

Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz nemet mondott erre a parlament törvényalkotási bizottságában - kelnek heves érzelmekkel javaslatuk védelmére a magyar szocialisták -, ami szerintük azzal egyenértékű, hogy a kormánypárt cserben hagyja az időseket, akiket nem csupán a koronavírus-járvány fenyeget az átlagosnál súlyosabban, hanem a gazdasági válság is. A szocialista párt szerint nem ez az első eset, hogy a hatalmon lévő politikai erő így viselkedik.

Football news:

Kike Setien: Barcelona didn't play a great match. Espanyol played well in defense
Andujar Oliver on deletions: Fati went too far in the foot, and the foul on the Peak was even more dangerous, perhaps
Atalanta extended the winning streak to 11 matches, beating Sampdoria-2:0
Milner played his 536th game in the Premier League and was ranked in the top 5 of the League in games played
Barca midfielder Fati is removed in the Derby with Espanyol. He spent 5 minutes on the field
Suarez scored 195 goals for Barcelona and finished third in the club's top scorer list
Daniele de Rossi: People call Messi cowardly, but they are afraid to ask their wives for a remote control from the TV