Hungary

Politikai hisztériának nevezte a tatai luxusszálloda elleni tüntetést

tata6

A tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszálloda beruházója "teljes mértékben értetlenül áll" a beruházás körül kialakult  "politikai szándék által vezérelt hisztériához" - olvasható az Avalon Center Kft. hétfőn kiadott közleményében.

Ahogy arról az Index is beszámolt, múlt szombaton többszáz ember tüntetett az Öreg-tó partjára tervezett, 120 szobás luxusszálloda-beruházás ellen. 

Az Avalon magyarázata szerint "tömeghisztériáról" van szó, amely "megalapozatlan feltevésekre és konkrét csúsztatásokra épül".

A közlemény ezen kívül azt is hangsúlyozta, hogy tisztességes szándékkal érkezett Tatára, száz százalékban magyar és "hazánk egyik legjobb export termékét előállító, 1200 embernek munkát adó, nem csak a térségben meghatározó gazdasági szerepet játszó, számos környezetvédelmi elismerésben részesülő" cége a Hell cégcsoport érdekeltségébe tartozó befektető.

A beruházó cég azt állítja, hogy a tervekkel és az építéssel kapcsolatban még semmi konkrétum sincsen jelen pillanat sem. Jelenleg a szabályozási terv módosításához a város által kért (környezetvédelmi, madártani, műemlékvédelmi szempontra is kiterjedő) vizsgálatok folynak.

Részünkről nem értjük és nem tartjuk elfogadhatónak, hogy politikai célból a fejlesztő céget és annak személyét másnak tulajdonítják. A tatai Öreg-tó partján beruházó és fejlesztő továbbra is az Avalon Center Kft. és az is marad. Felettébb furcsának tartjuk, hogy pont azok vádolnak bennünket politikai háttérrel, akikkel – a demonstráció szervezésében, parlamenti interpelláció keretében és ellenzéki sajtótájékoztatók alkalmával – politikai pártok kooperálnak, pártpolitikai haszonszerzés céljával

– mondta Tóth Róbert, a beruházó cég ügyvezetője. 

Az Avalon szerint a cég által januárban megvásárolt, a tatai Öreg-tó partján fekvő építési telken 

akár már holnap kérhető építési engedély egy több mint 80 lakásos (12 000 négyzetméteres, 7 méter magas), felszíni parkolással rendelkező turisztikai célú apartmanház megépítésére.

Ehhez azt is hozzátették, hogy a jelen szabályozás építési szabályozást "egyesek hajlamosak saját olvasatukban, a központozás elhagyásával egészen másképp értelmezni". Ezzel kapcsolatban az Index megkérdezte a céget arról, 

Ezen kívül arról is érdeklődtünk, mire utalnak akkor, amikor arról írnak, hogy egyesek "politikai célból a fejlesztő céget és annak személyét másnak tulajdonítják" illetve Amint megérkeznek az Avalon Center Kft. válaszai, a cikkünket frissítjük.

A tiltakozások nem most kezdődtek

A múlthétvégi demonstráció egyébként nem előzmény nélküli volt, több szakmai és civil szervezet is tiltakozott korábban. A környezetvédelmi, és műemlékvédelmi szempontból is problémás tervek ellen korábban felszólalt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Ramsari Egyezmény Állandó Bizottságának egykori elnöke és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága is. Sőt, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint sem a tó partján kellene megépülnie a luxusszállodának. 

Azt, hogy tényleg a tatai Öreg-tó partjára, az egykori lovardához tartozó területére építenék a luxusszállodát,  május végén jelentették be hivatalosan. A terveknek azonban már jóval hamarabb híre ment a kisvárosban, az Öreg-tó körül már februárban is forrtak az indulatok.  Ahogyan arról korábban beszámoltunk, ekkor egy fizetős strand terve és a luxusszálloda építésének híre is borzolta a kedélyeket.

Korábban aláírásgyűjtéssel és népszavazási kezdeményezéssel is megpróbálták megakadályozni civilek, ellenzéki pártok és ellenzéki képviselők is az Öreg-tó körüli nagyberuházásokat. 

Tavasszal a koronavírus miatt még nem lehetett tüntetni, és a népszavazási kezdeményezés is megakadt, miközben a képviselő-testület egyetértésére sem volt már szükség a döntéshozatalban. A járvány miatt bevezetett különleges jogrenddel a fideszes polgármester egy személyben határozhatott arról, hogy kiemelt fejlesztési helyszínként kezeli a tópart érintett részét. 

(Látványterv: Avalon Center)

Football news:

This is a disgrace! Sarri was outraged by the delay in time from the Lyon players
Miralem Pjanic: Don't underestimate the 9th scudetto, but Juve can strive for more
Zinedine Zidane: Real Madrid should be proud of what they did. This is not the time to make excuses
Guardiola on 2:1 with Real Madrid: If you want to take the Champions League, you need to beat the big clubs
Raheem sterling: Manchester City were great. We knew how good Real Madrid were
Ronaldo scored all 7 goals for Juventus in the playoffs of the last seasons of the Champions League 💪
Rodrigo about Varan's mistakes: Sometimes this happens. It's a shame, but he is a great player