Hungary

PSZ: csökkentsék minimálisra az osztálylétszámokat az újranyitás után!

P 2514

Ma kinyitottak az általános iskolák és az óvodák, a Pedagógusok Szakszervezete emiatt elvárásokat fogalmazott meg a szakminisztérium felé. Többek között, hogy a szociális távolság betartását a tantermekben kötelezően írják elő, és az otthon maradó gyermekeket semmilyen hátrány ne érje.

Hangsúlyozták, hogy a szülőknek legyen lehetőségük eldönteni, ha úgy érzik, nem biztonságos az oktatási intézmény, május 10-ig ne kelljen jelenléti oktatásban részt venniük.

A szakszervezet javasolja, hogy ahol megoldható, az otthon maradó gyerekeket valamely oktatási platformon keresztül kapcsolják be a tanítási órákba, így nem egyénileg kell tanulniuk.

Hangsúlyozták, az időjárástól függően a lehető legtöbb foglalkozást a szabadban tartsák meg, valamint az óvodák és iskolák számára plusz-takarítószemélyzetet biztosítsanak a folyamatos fertőtlenítéshez.

Részsikernek tartja a Pedagógusok Szakszervezete Orbán Viktor múlt hét szerdán tett bejelentését. Totyik Tamás, a szervezet alelnöke már aznap úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy

ez nem elegendő intézkedés még az oktatás biztonságos kialakításához,

ezért a szervezet azzal az ajánlással fordul az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy az alsó tagozatban az osztálylétszámokat felezzék meg, és az oktatást minél több és nagyobb légterű tantermekben tartsák meg.

A szervezet alelnöke hozzátette, az osztályoknak elviekben két tanítójuk van, így meg tudják felezni az osztálylétszámot, és a felsősök digitális oktatásával elég tanterem áll rendelkezésre az iskolákban.

A napi fertőzöttek magas száma miatt Totyik borúlátó, úgy fogalmazott:

figyelembe kellene venni a szakemberek azon tanácsát, hogy legfeljebb napi 1400 új fertőzöttnél lehetne visszaállni a jelenléti oktatásra.

De addig is azt javasolják a az óvodai, és alsó tagozatos pedagógusoknak, hogy minél több szellőztetéssel és szabadtéri foglalkozással próbálják kerülni a szorosabb kontaktok kialakulását – hangsúlyozta Totyik Tamás.

(Borítókép:  Bodnár Patrícia / Index)

Football news:

They want to allow 25 thousand people to attend the Champions League final. Chelsea and City fans will receive 4 thousand tickets each
Michael Owen: Mount and Foden will be the best players in the world. Phil can be one of the best in the history of England
Zinedine Zidane: Hazard has to play, he has to get his confidence back. He has to rebuild the old version of himself
Gary Lineker: It was the weakest Real I've ever seen. Chelsea are better by a million miles
Iniesta believes that Barcelona will take La Liga: They are able to win all the remaining matches
Chelsea Tuchel vs top coaches: 7 wins, 1 draw, 1 goal conceded
Chelsea have reached the Champions League final all three times after changing their coach during the season