logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Rendkívüli kőfaragványok kerültek elő a romániai Borosjenőn

A Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításának kiemelkedő darabja, a borosjenői Szirén. Eddig ez volt az egyedüli olyan faragvány, ami a hajdani dénesmonostori kolostorlánc egyik fontos épületére emlékeztetett.  Az Aradhoz közeli Borosjenőn (Ineu) a várkastély felújítása közben azonban olyan különleges leletek bukkantak elő, amelyek a valaha a település határán állt, feltárásra váró kolostorból kerültek oda - áll a kövek kiemeléséről és azok további vizsgálatáról gondoskodó Teleki László Alapítvány közleményében.

A partiumi Maros-völgyben az Árpád-korban a sóvámok beszedése révén rendkívüli gazdagságra szert tett bencés kolostorok sorakoztak, de ezek mára jórészt nyomtalanul eltűntek, feltárásuk az elkövetkező évek feladata. 

A lelet valódi művészettörténeti szenzáció, amely bizonyítja, hogy a Maros-völgy kolostorai ebben az időben az egri, székesfehérvári és egyéb előkelő egyházi-állami központok építészeti munkáival vetekedtek. 

- írják.

A borosjenői Szirént, ami valójában egy szirént ábrázoló román kori oszlopfejezet, még az 1870-es években találták meg, amikor felújították a várat.  Majd a 2016-os falkutatások alkalmával kiderült, hogy amikor az 1500-as években kibővítették ezt, több száz évvel korábban készített faragványokat használtak fel építőanyagként. Feltételezték, hogy ezeknek származási helye a Dénesmonostorának (Dienesmonostora) nevezett, a Szentháromságnak ajánlott kolostor, ami 16. század elejére elnéptelenedett. A román kori kolostor romjait a 19. század végén Rómer Flóris és Márki Sándor történészek még látták a szomszédos Bokszeg irányában, és rajzvázlatokat is készítettek róla

Három évvel ezelőtt 9 korai faragványt sikerült kiváltani, idén pedig 2019-ben pedig 14 kisebb-nagyobb kőelemmel bővült a lelet-együttes, és az egyik legkülönlegesebb darab egy hatszirmú virágot ábrázoló boltozati zárókő, eredeti festéssel. 

Themes
ICO