Hungary

Rendületlenül háborog a lengyelek lelke, demonstrál az élő legenda

Igencsak foghíjas lesz a vendégsereg Andrzej Duda lengyel államfő beiktatási ünnepségén. A demonstratív távolmaradás nem újdonság a lengyel belpolitikában, bár most népesebb a tiltakozók tábora, mint korábban.

A választási kódexnek megfelelően Lengyelországban az újonnan megválasztott államfő a nemzetgyűlés előtt tesz esküt a leköszönő köztársasági elnök utolsó munkanapján - írta az onet.pl. A rendezvényre mások mellett meghívják a volt lengyel államfőket miniszterelnököket, idén azonban több fontos vendég előre jelezte, hogy nem vesz részt az ünnepségen.

Sok ellenzéki politikus a választás lebonyolítása ellen tiltakozik ezzel, úgy vélik, hogy Duda inkorrekt feltététek között győzött. az állami média agyontámogatta és a kormány helyett ígért szociális juttatásokat a választóknak. Akik biztosan nem lesznek ott: Lech Walesa, Nobel békedíjas volt elnök, a Szolidaritás szakszervezet legendás vezetője, Bronislaw Komorowski, a 2014 előtt hatalmon lévő államfő, Ewa Kopacz, Leszek Miller, Woldzimierz Cimoszewicz és Donald Tusk volt miniszterelnökök. Nem lesz jelen Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, Duda elnökválasztási ellenfele sem.

Lengyelországban az elmúlt évtizedekben többször előfordult, hogy az államfői beiktatáson nem voltak jelen fontos politikusok, akik így akarták kifejezni nemtetszésüket a választott hatalommal szemben. Például  2015-ben Duda eskütételekor nem volt ott Tusk, akit volt miniszterelnökként hívtak meg, 2010-ben pedig Jaroslaw Kaczynski a lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság elnöke hiányzott Komorowski eskütételéről, mondván, hogy csak azért lehet elnök, mert az őt megelőző államfő,  Kaczynski testvére, Lech meghalt a szmolenszki légi katasztrófában.

Football news:

Frank de Boer will lead the Netherlands national team. Contract - for 2 years
Dynamo Stavropol about the match with Rotor: Transfers in the Russian Cup are prohibited. The RFU said that there is no way back
Maccabi entered the Champions League without 11 players due to covid. UEFA allows you to play if there are 13 players from the application
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea saved us for years, Henderson did the same today. Lingard played well
The semed said goodbye to Barcelona: Thank you for the opportunity to realize the dream. Eternally grateful
Juve have leased Morata from Atletico for 10 million euros with the right to buy out for 45 million
Barcelona and Atletico have agreed a move for Suarez (Fabrizio Romano)