Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Riadót fújtak Japánban, Észak-Korea rakétát lőtt ki

Észak-Korea kedden öt év óta először lőtt át Japán fölött közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát, ami arra kényszerítette Japánt, hogy evakuálja a lakosságot és felfüggessze a vonatközlekedést, amíg a rakéta – amely képes elérni az amerikai Guam területét – átrepül az ország felett.

Ez az akció volt a legprovokatívabb fegyverdemonstráció, amit Észak-Korea ebben az évben elkövetett. Idén a rezsim már két interkontinentális rakétát tesztelt, ezeket azonban olyan szögben lőtték ki, hogy röppályájuk nem érintett más országokat − írta meg az AP hírügynökség

A keddi, amely Észak-Korea ötödik rakétatesztje volt tíz napon belül, akkor történt, amikor Észak-Korea arra használja ki az Egyesült Államokkal fennálló diplomáciai patthelyzetet, hogy kiépítse nukleáris fegyverprogramját, amely képes elérni az Egyesült Államok regionális szövetségeseit és az amerikai hátországot. 

A japán miniszterelnöki hivatal közölte, hogy legalább egy Észak-Koreából kilőtt rakéta Japán fölött repült el, és feltehetően a Csendes-óceánban landolt.

Kitelepítették a lakosságot

A japán hatóságok riasztották az északkeleti régiók lakóit, hogy hagyják el otthonaikat, és menjenek óvóhelyekre. Ez volt az első ilyen riadó 2017 óta, amikor Észak-Korea hetek alatt kétszer közepes hatótávolságú Hwasong-12 rakétát lőtt ki.

Hokkaidó és Aomori régiókban felfüggesztették a vonatközlekedést.

Az Egyesült Államok „veszélyesnek és meggondolatlannak” ítélte a kilövést, és közölte, hogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó konzultált dél-koreai és japán kollégájával a megfelelő és erőteljes válaszlépésekről. Hirokazu Matsuno japán miniszterenöki hivatalt vezető minisztere azt mondta, hogy a rakéta, ami 22 percig repült az ország légterében, nem okozott károkat.