logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Rose vagy Diana lehet a NASA következő Mars-szondája

Közeleg az egyelőre csak Mars 2020-ként emlegetett következő hatkerekű űrszonda felbocsátásának időpontja, és 155-re szűkült a lehetséges neveinek listája. Ennyi javaslat került be a NASA által kiírt Future Engineers verseny elődöntőjébe, amelyen diákok indulhattak, egészen az alsós korosztálytól az egyetemi felvételi előtt álló középiskolás diákokig.

A szondát szállító űrhajó 2020 júliusában indul majd el a Mars felé, és 2021 februárjában ér oda. A Mars 2020 is egy behemót, hatkerekű autószerű szerkezet lesz, mint a Curiosity, mégsem nevezhetjük ikertestvérnek, mert egészen másfajta műszerekkel lesz felszerelve.

A Curiosity eleinte a 154 kilométer átmérőjű Gale-kráterben kutatta az egykori víz nyomait, és meg is találta azokat, manapság a Mount Sharp (Hegyes-hegy) megmászásával van elfoglalva. A Mars 2020 ezzel szemben a Jezero-kráterben fog leszállni, és kimondottan a múltbéli élet nyomait keresi majd a sziklákból begyűjtött mintákban.

Méreteikben is van némi eltérés, a Mars 2020 nagyjából 13 centiméterrel hosszabb és 127 kilogrammal nehezebb a társánál. Másfajta, nagyobb fúróval lesz felszerelve, mert nem az lesz a cél, hogy porrá őrölje a kőzetmintákat, hanem megpróbálnak majd érintetlen szikladarabokat begyűjteni vele. Több kamerát szerelnek fel rá, és két mikrofont is, hogy hallani lehessen a környezeti zajokat.

Továbbfejlesztették a kerekeket, hogy jobban bírják a sziklás terepet, a fedélzeti számítógép pedig ötször gyorsabban elvégzi majd a lehetséges útvonalak elemzését, amely elengedhetetlen az önálló haladáshoz. Ezáltal nagyobb területet  tudnak majd lefedni, és több tudományos munkát végezhetnek el az új Mars-roverrel.

(NASA JPL, Space.com)

Themes
ICO