Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Rossz helyesírással értékes pontokat lehet majd veszíteni a 2024-es magyarérettségin

A tanárok szerint a diákokat nehezebb lesz felkészíteni a középszintű vizsgára a közelgő változások miatt.

A debreceni Ünnepi Könyvhéten megrendezett beszélgetésen magyartanárok véleményezték a középszintű magyarérettségiben 2024-től életbe lépő változásokat – számolt be róla a Telex.

A változások része, hogy az érvelés/gyakorlati szövegalkotás (hivatalos levél, kérelem, könyvajánló, honlap bevezető, motivációs levél stb.) helyett 20 pontos „irodalmi feladatlap” lesz, ami tényekre és adatokra kérdez rá. Az esszéfeladatoknál megszűnik az összehasonlító műelemzés, a diákok vagy egy mű elemzését vagy egy témakifejtő esszé írását választhatják.

A debreceni tanárok szerint az újítások közül az összehasonlító szövegelemzést felváltó témakifejtő esszére lesz nehéz felkészíteni a diákokat. Az érettségizőknek ugyanis itt egy adott irodalmi téma mentén kell négy év anyagát felhasználva esszét írniuk, amik megírásához komplex irodalomtudás szükséges.

A tanárok úgy vélik, hogy a témakifejtést főként az erős gimnáziumok érettségizői fogják választani.

A hivatalos levél és más gyakorlati szövegműfaj megszűnése is visszalépés a korábbi évek gyakorlatától – mondta Szabóné Balogh Anita, a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Technikumának tanára.

Az új, módosított érettségi a jobb képességű, továbbtanulni vágyó diákoknak is kihívás lehet. Ugyanis míg korábban csak jutalompont járt a jó helyesírásért, addig a 2024-es érettségitől kezdve egy-egy helyesírási hiba már pontvesztéssel járhat – írta a Telex.