Hungary

Rossz vége lehet, hogy amíg a jegybank fékezni próbál, a kormány beszerel még egy gázpedált

Az NHP Hajrá egy válságkezelő eszköz volt, mely a válság végével meg fog szűnni. A Magyar Nemzeti Bank dolgozik egy Zöld Otthon Programon, amellyel az energiahatékony lakásberuházásokat támogatná – közölte a jegybank a hvg.hu-nak a vállalatoknak szóló támogatott hitelkonstrukció megszűnését firtató kérdéseire.

A jegybank még 2020 tavaszán, a koronavírus-pandémia kezdetekor, a korlátozó intézkedések első köre idején vezette be a Növekedési Hitelprogram (NHP) újabb, Hajrá névre keresztelt inkarnációját. A vállalatoknak szóló támogatott hitel feltételei még a korábbi NHP-knál is kedvezőbbek voltak, a piaci hitelek pedig a közelébe sem érhettek. A cél a nehéz helyzetbe jutott kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) megtámogatása volt.

Ami azt illeti, a járvány-válság kitörésétől kezdve a kormány (az állam) és a jegybank duójából előbbi vitte a gazdaságtámogatás oroszlánrészét. A kormány ugyan előszeretettel dobálózott hatalmas számokkal, beszélt előszeretettel a magyar gazdaságvédelmi (majd gazdaság újraindítási) csomagok kiemelkedő méretéről, a gazdaságba pumpált pénz nagy része valójában az MNB-től származott. További jelentős terhet a bankok nyakába varrt a kormány a hitelmoratóriummal, maga a költségvetés nemzetközi összehasonlításban keveset költött. A jegybanki élénkítés zászlóshajója az NHP Hajrá (volt), és

egy ideig úgy tűnt, az MNB csapágyasra járatja a pénzpumpát, a program keretét többször felemelték, míg már 3 ezer milliárd forinton állt.

Aztán nyár elején már olyan híreket lehetett hallani, hogy újabb keretemelés nem lesz, ha elfogy a pénz, a programnak vége.

Matolcsy György

©

A jegybank hűteni akarja a gazdaságot

Az NHP-k történetének tanúságai szerint a program mindig nagyon fontos eszköz volt – mondja Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza. Egyfelől a vállalati hitelezés beindítására, a cégek jellemzően eleinte egyéb, rosszabb kondíciójú hiteleik kiváltására használták, később a beruházásaik finanszírozására. Másfelől az NHP ezáltal évente 2-2,5 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez – legalábbis a jegybank saját elemzései szerint.

Fontos szem előtt tartani, hogy az MNB egyszer már elkezdte kivezetni az NHP-t – emlékeztet Virovácz Péter. A jegybank ekkor finoman elkezdte levenni a bankrendszert a lélegeztetőgépről, a direkt támogatott hitelkonstrukció helyett azonban egyéb eszközöket, például betéti eszközt, swap-ügyleteket vezetett be, hogy támogassa a rendszert. Aztán a különféle gazdasági zavarok miatt jöttek az NHP különféle vadhajtásai, a most kimerülő Hajrá a járványra és a járvány miatt kialakult válságra adott válasz volt.

A jegybankban – ahogy az eredeti kivezetés elkezdésekor – úgy látják, hogy a vállalati szektor és a bankrendszer már abban az állapotban van, hogy át lehet állni a piaci alapú hitelezésre. Jelenleg fontos különbség, hogy a jegybank monetáris fordulatra készül, egy szigorítási ciklus elkezdésére. Az MNB-ben úgy látják, hogy a gazdaság túlfűtötté válhat, elszabadulhat az infláció, ezért hűteni akarják a gazdaságot. Amivel nehezen lenne összeegyeztethető az NHP Hajrá fenntartása, hiszen az fűti a gazdaságot.

©

Nincs már rá szükség, valószínűleg jön helyette új, kisebb

Az NHP leállításának hírére megindult a roham az utolsó százmilliárdokért. A keret kimerülése előtt jóvá hagyott igényléseket még be fogják fogadni, ez azt jelenti, a keretet valamelyest túl lehet költeni. Ez még körülbelül 2 hónap lesz, utána a program lezárul. Ezzel az év második felében minden bizonnyal mérsékelt hitelezés lesz megfigyelhető a vállalati hitelek piacán. Az NHP hiánya azonban nem fogja megviselni a vállalati szektort – véli Virovácz Péter –,

amelyik cég részt akart venni valamelyik nagy finanszírozási programban, az már megtette, aki nagy beruházást akart végrehajtani, az ezen már túl van.

A közeljövőben már

nem a hitelezés lesz a döntő kérdés, hanem az új uniós finanszírozási ciklus, és a járvány utáni helyreállítási alap forrásainak elosztása.

Ezzel együtt az NHP vákuumot hagy majd maga után, ebbe fog belépni a KAVOSZ az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett, új Széchenyi-kártyás támogatott hiteltermékekkel. Ezek azonban mind értékhatáraikban, mind volumenükben jóval kisebbek lesznek az NHP-nál, azzal szemben inkább a mikro- és kisvállalkozásokat célozzák. Virovácz Péter arra számít, az NHP sem szűnik meg, csak átalakul, az MNB kirukkol egy zöld verzióval, aminek kisebb lesz a kerete, talán kicsit drágább lesz, és klímavédelemmel kapcsolatos beruházásokra, fejlesztésekre lehet majd igénybe venni. A szakértő azon se lenne meglepve, ha a nagyvállalatoknak szóló (és szintén a keret kimerüléséhez közeledő) Növekedési Kötvényprogram hasonló sorsra jutna, és a jövőben a jegybank a zöld vállalati kötvények piacát támogatná vásárlásaival. Ez egyrészt illeszkedne a jegybank új, zöld retorikájába, ráadásul a hazai vállalati zöldkötvények piaca gyerekcipőben jár, valóban ráférne némi élénkítés.

©

A kormány közben keményen nyomja a gázt

Egyelőre kérdés, hogy a kormány, a Pénzügyminisztérium előrukkol-e további élénkítő programokkal. Ha a kormány jelentősen élénkítő fiskális politikát folytat, miközben a jegybank monetáris politikája a gazdaság hűtését célozza, a két szereplő alaposan keresztbe tehet egymásnak – figyelmeztet Virovácz Péter. Az elmúlt években a jegybank igyekezett élénkíteni a gazdaságot, miközben a kormány fegyelmezett költségvetési politikát folytatott.

Az egyértelmű, hogy egyszerre nem nyomhatják a gázt, de annak is rossz vége lehet, ha a jegybank fékezni próbál, mire a Pénzügyminisztérium beszerel még egy gázpedált.

Jelenleg a jegybank a saját előrejelzései alapján dinamikus gazdasági növekedésre, ezzel együtt erős inflációs nyomásra számít, ezért kezd szigorításba. A kormány ugyanakkor saját – talán túl pesszimista – előrejelzései jóval gyengébb növekedést mutatnak, ezért fűteni igyekszik a gazdaságot. És kihasználja az alkalmat, hogy ezt a jelenlegi helyzetben megteheti, a korábbi éveknél sokkal szabadabban költekezhet, mivel az unió nem kéri számon a tagországokon a 3 százalékos hiánycélt, és a jelek szerint a hitelminősítőket sem igazán aggasztják a világszerte megfigyelhető magas költségvetési hiányok és államadósságok. A fiskális és a monetáris politika közti hagyományos dinamikához passzol, hogy előbbi élénkíteni igyekszik, míg utóbbi az inflációt próbálja kordában tartani. A két szereplő, a kormány és a jegybank közt azonban nem árt, ha egyetértés, együttműködés van, nem pedig háború.

Ritka, nyílt összetűzések történtek

Az elmúlt években a monetáris és a fiskális politika, a jegybank és a kormány szinkronban működtek. Annak ellenére, hogy Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter közt mindig is volt feszültség. Ami alkalomadtán majdhogynem nyílt üzengetésben is manifesztálódott.

©

A konfliktus elmélyülését azonban jól jelzi, hogy külön a Matolcsy vezette jegybank, illetve az egyharmadában Matolcsyból álló Költségvetési Tanács (KT) is éles szakmai kritikát fogalmazott meg a kormány (a Pénzügyminisztérium) 2022-es központi költségvetésével kapcsolatban. Sőt Kovács Árpád, a KT elnöke az országgyűlésben majdhogynem lázadásra szólította fel a fideszes honatyákat, amikor „megfontolásukba ajánlotta” a Pénzügyminisztérium álláspontjával szemben megfogalmazott kritikáit.

Az országgyűlés persze megszavazta a kormány rendkívül magas, a GDP 5,9 százalékára rúgó hiánnyal tervezett költségvetését. A magas hiány azt jelenti, hogy a kormány 2022-ben is jelentősen túl akar nyújtózkodni a takaróján, állami költésekkel serkentve a gazdaság újraindulását – amire a kormány szerint szükség lesz.

Football news:

Rooney rolled under the 20-year-old Derby midfielder in training and injured him. He may miss 3 months
Manchester United believe that Pogba is unlikely to extend his contract. Therefore, they are ready to let him go to PSG
Ramos will miss the French Super Cup due to a muscle injury to his leg
Roberto Carlos on Messi: He really needed the America's Cup - a title, a trophy. I am happy for my friend and colleague
Former Man City and Monaco striker Jovetic has moved to Hertha
Allegri on Real Madrid's Interest: I thank Perez, but I chose Juve because of my love for the club
Koeman likes Bayern defender Hernandez. Barcelona considers the transfer impossible