Hungary

Rosszul lett két ember Salisburyben, Novicsokra gyanakodott a rendőrség

Két ember rosszul lett a nagy-britanniai Salisburyben, miután egy helyi étteremben ettek - közölte a brit rendőrség vasárnap este. A rendvédelmi hatóságok közlése szerint a mentőszolgálat riasztotta a rendőrséget a Prezzo nevű étteremhez egy "egészségügyi incidens" miatt, amelyben két ember - egy nő és egy férfi - érintett. A Sky News hírtelevízió úgy tudja, hogy egyikük orosz.

A rendőrség elővigyázatosságból lezárta az éttermet és a környező utcákat, miközben a hatóságok vizsgálni kezdték a két ember rosszullétének okát.

A helyszínre riasztották a gyorsreagálású vegyvédelmi csoportot is, ugyanis ugyanebben a dél-angliai városban követtel el tavasszal sikertelen mérgezéses gyilkossági kísérletet Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen, a brit hatóságok állítása szerint az orosz hírszerzés ügynökei.

A rendőrség hétfő hajnali tájékoztatása szerint azonban ezúttal semmiféle jel nem utalt arra, hogy a megbetegedett két ember Novicsok típusú idegméreg-hatóanyagtól lett volna rosszul.

A hétfő hajnali rendőrségi tájékoztatás szerint a két beteget Salisbury kórházába szállították és kivizsgálták, de a vizsgálati eredmény alapján semmi nem utal arra, hogy Novicsok hatóanyaggal kerültek volna érintkezésbe.

A rendőrség a városban történt korábbi eseményekkel indokolta, hogy az összes sürgősségi szolgálat elővigyázatossági intézkedéseket tett a 40-es éveiben járó férfi és a 30-as éveiben járó nő rosszulléte után, mivel felmerültek olyan aggályok, hogy valamilyen ismeretlen anyaggal kerülhettek érintkezésbe.

Mindkét embert megfigyelésre a kórházban tartották, de az étterem közvetlen környezetét kivéve a kordonokat már eltávolították, és az ügyet a hatóságok már nem kezelik "jelentős incidensként".

A hétfői rendőrségi közlemény szerint ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy történt-e bűncselekmény, és a vizsgálat még tart.

Football news:

Courtois played 17 dry games for real in the La Liga season. This is the best overall result in 25 years
Sergio Ramos: it's not the referees who win or lose La Liga
The banner of Labor player was struck by lightning in training. They say there were no visible signs of a thunderstorm (this happens)
Ex-referee Andujar Oliver: Marcelo stepped on his foot. It's a penalty
Ramos scored 5 goals after the resumption of the season, 3 from penalties
Jurgen Klopp: Titles don't make players better. I don't like questions about dynasty and dominance
Xavi's new contract with al-Sadd has an option to leave for Barcelona