Hungary

Sok mobil lefagyhat, ha a Huaweit kitiltják Nagy-Britanniából

Dönteniük kell a brit honatyáknak, hogy engednek-e az amerikaiaknak.

A Trump-adminisztráció előbb főellenséggé nevezte ki a Huaweit, majd a vállalat magabiztossága és felhasználói lelkesedés megtépázása után, úgy tűnik, kihátrál az amerikai vállalatok számára elrendelt embargóból. Kérdés, hogy a Huawei megbízik-e ezután az amerikai beszállítókban, vagy inkább saját lábakra próbál állni.

Ha három éven belül ki kell venni a Huawei berendezéseit az 5G rendszerből, akkor a mobilhasználók jelentős részét kínos meglepetések érhetik - erre figyelmeztették a British Telecom és a Vodafone vezetői a honatyákat Londonban. Legalább öt, de méginkább hét évre lenne ehhez szükség - érveltek technikai alapon a nagy szolgáltatók.

A Huawei szerint is több időre van szükség. "Nem ég a ház!"- hangsúlyozta a Huawei UK alelnöke, aki a BBC-nek nyilatkozott. Elmondta, hogy semmiképp sem tennének semmit sem a fogyasztóik kárára még akkor sem, ha a pekingi kormánytól erre kapnának utasítást.

Washingtonban azzal gyanúsítják a Huaweit, hogy együttműködik a pekingi hírszerzéssel , ezért 5G-rendszere nemzetbiztonsági kockázatot jelent minden NATO tagállamban.

A brit honatyáknak egy-két héten belül el kell határozniuk magukat: engednek-e az amerikai zsarolásnak, és ha igen, akkor milyen mértékben? Januárban Boris Johnson még úgy nyilatkozott, hogy jelent ugyan kockázatot a Huawei 5G-rendszer bevezetése, de ez a kockázat menedzselhető. Azóta azonban Washington új szankciókkal fenyeget minden szövetségest, aki a Huawei 5G rendszerét alkalmazza. Az amerikai szankciók most elsősorban azt célozzák, hogy megakadályozzák: a Huawei saját chipjeit elő tudja állítani viszonylag gyorsan és hosszú távra is garantálni tudja az ellátást. Ha viszont a Huawei kénytelen lesz máshonnan beszerezni a chipeket, akkor veszélybe kerülhet a biztonság. A brit honatyákat már figyelmeztették is erre - számol be a BBC, amely meg van győződve arról, hogy lesz tilalom. A kérdés csak az, hogy milyen határidővel.

A legelszántabb toryk a 2023-as határidőt akarják megszavazni. Velük szemben lobbiznak a nagy szolgáltató cégek, amelyek minél távolabbi határidőt akarnak kicsikarni. "Ha 2023 lesz a zero tolerancia határideje, akkor sok fogyasztó mobilja lefagyhat nemcsak az 5 G hanem a 4 G és a 2 G rendszerben is"- hangsúlyozza a British Telecom technológiai főnöke. A Vodafone UK hálózati igazgatója még kategorikusabb: "ötéves periódus a minimum."

Boris Johnson napokon belül összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy döntsenek az ügyben. A nagy szolgáltatók mint a British Telecom meg a Vodafone tavaly még fogadkoztak: készek harcolni is a Huawei 5G rendszerért. Ma már beletörődtek abba, hogy amerikai nyomásra, mindenképp lesz tilalom. Csak annak várható következményeire hívják fel a figyelmet - állapítja meg a BBC.

Football news:

Porto signed Portuguese goalkeeper Ramos
Ferdinand on the Golden ball: If I were Levandovsky, I would create a petition. It's cruel
Bernardo Silva on the Champions League: Liverpool are out, Real Madrid are out, but it won't make our path any easier. Everything can happen
Arsenal are outraged by Ozil's Interview. The player defended his decision to refuse a pay cut
Juventus is Interested in Gozens. Atalanta wants 30-35 million euros for the defender
Sabitzer about 2:1 with atlético: Leipzig didn't want to go home. We are determined to stay in Lisbon until the end
Simeone on relegation from the Champions League: there Are no excuses. We couldn't play the way we wanted to