Hungary

Sorra adják a baloldali vezetésű kerületek a megbízásokat Gyurcsány oltásellenes egészségügyi politikusának

Több baloldali vezetésű kerületben is pozíciót kapott a baloldali oltásellenes kampány egyik legismertebb szereplője, a Demokratikus Koalíció (DK) egészségügyi szakpolitikusa, Komáromi Zoltán. Mivel nem teljesen világos, hogy melyik önkormányzattól milyen megbízást kapott, és cserében pontosan milyen szolgáltatást kell nyújtania, ezért közérdekű adatigényléssel kértük ki a vonatkozó szerződéseket. 

Komáromi Zoltán azzal vált országosan ismert politikai szereplővé, hogy aktív szerepet vállalt a baloldal oltásellenes kampányában: a DK egészségügyi szakpolitikusaként tavaly november óta szokatlanul durván támadja az országba érkező vakcinákat, elsősorban az orosz Szputnyik V-t, és a kínai Sinopharmot. Az elmúlt hónapokban több hamis vagy túlzó kijelentést is tett, de mind közül az volt a legemlékezetesebb, amikor aktív egészségügyi dolgozóként kijelentette, hogy bizonyos vakcináknál még a betegség is jobb.

Arra a kérdésre, hogy miért vállal ilyen, és ehhez hasonló, szakmailag értelmezhetetlen szerepléseket, megnyilvánulásokat, nem könnyű a válasz. Az ugyanakkor biztos, hogy 

Komáromi Zoltánnak több baloldali vezetésű kerülettől is bevétele van. 

Az Origo írta meg elsőként, hogy tavaly az erzsébetvárosi önkormányzat 1,8 millió forintért kötött vele megbízási szerződést, azt ugyanakkor a mai napig nem lehet tudni, pontosan mire. A kerület hivatalos oldalán ugyanis nincsenek erre nézve adatok. A felek együttműködése egyébként a tervek szerint legalább 2025. áprilisáig, azaz bőven a következő önkormányzati választás utánig szól. 

Feltehetően tavaly márciusban, valamint idén március elején ennek keretében tartott online fórumot. Azonban sokkal többet nem lehet annál tudni a feladatköréről, minthogy időközönként tájékoztatót tart a helyieknek.

Érdekes módon a kerületi újság, az Erzsébetváros márciusi számában háziorvosként és az önkormányzat üzemorvosaként tüntették fel, ez utóbbi pedig kifejezetten új. 

Forrás: Erzsébetváros

Biztos forrásból úgy tudjuk, hogy Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere szintén üzemorvosként alkalmazza Komáromit. A DK-s politikus továbbá a Csengery utcai rendelő orvosaként van feltüntetve a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) oldalán.

A DK-s politikus egyébként Újbudán is felbukkan, ahol a kerületi Szent Kristóf Szakrendelő egyik vezető munkatársa, egész pontosan az alapellátási igazgatója. 

Mindemellett Komáromi a DK egészségügyi szakpolitikusaként is tevékenykedik, tavaly óta rendszeresen szólal meg pártját képviselve egészségügyi kérdésekben. Nem mellesleg rajta van a DK parlamenti képviselőjelöltjeinek listáján: a II. kerület egy részét és a XII. kerületet magába foglaló, budapesti körzetben részt vesz az előválasztáson. 

Arról nem is beszélve, hogy ő volt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) utolsó orvosa. 2016. augusztus 1-én, miután a Vörösmarty utcában fenntarthatatlanná vált az orvosi rendelés, a MÚOSZ-ból érkező pácienseinek kartonjai automatikusan átkerültek a rendelőjébe.

Kérdés, hogyan képes ennyi feladatot ellátni egyszerre, és az sem világos, hogy melyik önkormányzattól milyen megbízást kapott, és cserébe pontosan milyen szolgáltatást kell nyújtania. Éppen ezért közérdekű adatigényléssel több baloldali vezetésű kerülettől is kikértük a Komáromi Zoltánnal kötött szerződéseket. 

Ahogy megkapjuk a válaszokat, azonnal közöljük.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude