Hungary

Szakadó eső váltja a nyári meleget

Kedden sok-sok napsütéssel, száraz idővel tetőzött a meleg, a délutáni órákra 26 és 31 fok közé melegedett a levegő. Szerdán azonban beborul az ég, eső váltja a nyárias időt. Két délnyugati megyében narancssárga figyelmeztetés érvényes – olvasható az Időkép előrejelzésében.

A keddi legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 fok körül várható, hajnalban pedig hullámzó frontrendszer éri el az országot. Nyugaton, délnyugaton már reggel többfelé eshet. Szerdán napközben északkeleten még napos lesz az idő, máshol egyre jobban megnövekszik a felhőzet, délnyugaton ugyanakkor felszakad a zárt felhőtakaró, egyre inkább gomolyfelhők képződnek.

A délutáni órákban már főként a záporos-zivataros csapadék lesz jellemző, mely az esti órákra az északkeleti országrészt is eléri. Főként délnyugaton hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, emiatt Somogy és Zala megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A többi megyében citromsárga figyelmeztetés érvényes.

Többfelé élénk, helyenként erős lesz a szél, a zivatarokat viharos széllökések is kísérhetik. A csúcshőmérséklet szerdán napközben 17 és 28 fok között alakul.

Csütörtökön a rövid napos időszakok mellett több tájegységünkön készülhetünk eső, zápor, zivatar kialakulására. Az élénk, erős nyugati-délnyugati szélben délutánra 14–22 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken a napos-felhős időben elszórtan ismét kialakulhat eső, zápor, zivatar. A nyugatias szelet többfelé kísérhetik élénk, erős lökések. A legmelegebb órákban 15–22 fok valószínű. A hétvégén is többfelé kialakulhat több hullámban eső, zápor, zivatar a rövid napos időszakok mellett.

A hétvégén a rövid napos időszakok mellett ismét többfelé kialakulhat több hullámban eső, zápor, zivatar. Reggelente 5–13, délutánonként 15–23 fok között alakul a hőmérséklet.

Rossz hírünk van azoknak, akik hétvégén a Balatonra készülnek: a tó térségében is záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárásra van kilátás. Szombaton a délkeleti szél lehet élénk, vasárnap viszont az északnyugatira forduló szelet kísérhetik erős lökések. Délutánonként a maximumok 16–19 fok körül alakulnak. A vízhőmérséklet kedd délután 15 fokos volt, a hőmérséklet délután 27–29 fok körül alakult. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között erős volt, ugyanakkor a legerősebb UV értékeket nem a Balaton térségében, hanem Szekszárdon, Debrecenben és Nagykanizsán mérték. 

Magyarország UV-B térképe
Magyarország UV-B térképe

Fotó: Időkép

Football news:

The sad story of the coach who led Denmark to Euro 1992 gold. He did not wait for recognition at home
Dembele will not play at the Euro again due to injury. He has left the French national team
Russian referee Sergey Karasev will work on the Euro 2020 match between Germany and Hungary
The Schmeichels are a unique goalkeeping dynasty. But Casper has long been hampered by the greatness of his father
Laporta about the Super League: The project is alive. We will not apologize to UEFA for being the masters of our own destiny
Barcelona will sell 19-year-old winger de la Fuente to Marseille for 3.5 million euros
Wales defender Gunter: I don't know when the Euro will end for us, otherwise I would be rich