Hungary

Szingapúrba helyezi át főhadiszállását a Brexit-hívő brit üzletember

Sir James a kontinenst is elhagyja.

3,6 milliárd dolláros fejlesztési programot jelentett be Sir James Dyson, aki azt is tudatta: főhadiszállását áthelyezi Szingapúrba. Mit fejleszt Dyson, aki porszívóival hódította meg a világot? Ezt egyelőre nem közölte, de a Forbes szerint mindenek előtt akkumulátorok fejlesztése hozhat sok pénzt a konyhára. Az akkumulátorokat eredetileg azokban az elektromos autókba szánták, amelyeket Dyson Elon Musk mintájára akart piacra dobni. A híres brit vállalkozó legkevesebb 600 millió dollárt veszített a saját pénzéből, amikor nem aratott sikert elektromos autója. Így amíg Musk ebből a világ egyik leggazdagabb embere lett, a brit tervező belebukott.

Ezért is próbál új életet kezdeni Szingapúrban, ahol nem fenyegetnek a Brexit kínos következményei, viszont az ázsiai piacok már csaknem teljes gőzzel működnek a járvány leküzdése után.

James Dysonnak még egy indoka van a távozásra: megharagudott Boris Johnson kormányára, mert a járvány korábbi csúcspontján lélegeztetőgépek gyártására tett ajánlatot a közegészségügynek, de elutasították.

Az új terve az elektromos autóhoz tartozó akkumulátor, amellyel Sir James szerint feltöltés nélkül 600 mérföldet tudnak megtenni az autók. Ez jobb eredmény, mint amilyet Elon Musk Teslája produkál. A brit elektromos autó nem is teljesítménye, hanem az ára miatt bukott meg: nem tudták 200 ezer dollár alá szorítani a költségeket. Ennyit pedig nagyon kevesen fizetnek ki autóért a világon.

Miért megy Ázsiába Sir James?

A dúsgazdag vállalkozót gyakran érte bírálat a múltban amiatt, hogy a Brexit-kampányt elszántan támogatta miközben ő maga szépen elhagyja Nagy-Britanniát. Miért megy Szingapúrba? Mert ott lehet eladni - különösen azóta, hogy megalakult a 15 tagú ázsiai szabadkereskedelmi övezet, amelyben olyan országok vesznek részt mint Kína, Japán, Dél-Korea vagy Indonézia, vagyis ez a világ legnagyobb piaca.

Sir James Dyson magánvagyonát a Forbes 6 milliárd dollárra becsüli. Hogy akarja ezt tovább gyarapítani? A jól értesült lap szerint a brit vállalkozó a környezetvédelemben kíván majd elsősorban nyomulni például azzal, hogy környezetkímélő intelligens kukarendszereket hoz létre. Ezenkívül újszerű feltöltőállomásokat akar rendszerbe állítani az elektromos autózás elősegítésére vidéken.

Football news:

Stefano Pioli: We will look at the table in April. For Milan, every match is the most important
Zlatan Ibrahimovic: Together with Mandzukic, we will scare the opponents of Milan. He signed a contract
Milan scored 43 points in 18 rounds - the best result since the 2003-04 season. Then the club became the champion
Aubameyang scored a double in a Premier League match for the first time in the season. Parti's first assist for Arsenal
Chelsea want to buy Holand in the summer and are ready to break their transfer record (The Athletic)
Ibrahimovic scored for the first time in 9 consecutive league games when he started
You will always be remembered as the king of assists. Mustafi says goodbye to Ozil