Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Színpadra vitték a saját életüket, most díjat kap az AlkalMáté Trupp

A Máté Gábor és Horvai István egykori SZFE-s osztályából alakult AlkalMáté Trupp kapja a Színházi Kritikusok Céhének különdíját.

Tizennégy éve indult egy olyan hihetetlenül sikeres előadássorozat, amilyenre még nem volt példa a színháztörténetben

– írtuk az AlkalMáté Trupp történetét részletesen bemutató, korábbi cikkünkben arról a sorozatról, amely tavaly nyáron, a Jordán Adél életéről szóló előadással ért véget. Máté Gábor és Horvai István 1999-ben indult, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett színészosztályának tagjai rendhagyó módon a diploma után is minden nyáron együtt akartak dolgozni egy előadáson; ebből lett végül Máté Gábor ötletére a mára már legendás előadássorozat, amelynek minden részében az osztály egyik tagjának életéből készült mindig őszinte, egyúttal színházilag is érdekes előadás.

A Színházi Kritikusok Céhe pénteken közölte: „A tagság döntése alapján 2022-ben a különdíj nem egyetlen szezonért, hanem egy 14 évadon át tartó sorozatért jár”, így az október 18-i, 43. alkalommal megrendezett díjátadó gálán az AlkalMáté Trupp veheti át a különdíjat.

„Bár színészosztályok diplomát követő alkalmi jellegű, ám rendszeres találkozására, s ebből létrejövő nyilvános produkciókra sem előtte, sem azóta nem találunk példát, ezért még nem járna kritikusdíj. Ezekben az egynyári kalandokban nem az volt az érdekes, ki mennyit mutatott meg magából, mit ajánlott fel társainak szabad prédaként felhasználható és alakítható színpadi alapanyagként, hanem az, amit ebből kollektív, önreflexív, önkritikus és önironikus alkotásként létrehoztak. Az önéletrajziság és a fikció különös elegye, amely az egyénin túl évről évre egyre erősebb társadalmi olvasatot is kapott” – áll a Céh indoklásában.

„Az AlkalMáté Trupp életjáték-sorozata önmagában is díjazandó az elszántságért, amivel végigvitték a vállalást. Még inkább azért, mert a személyesség erejével és hitelével létrehozott produkcióik műfajteremtő színházi tényezővé váltak. Továbbá azért, mert a tizennégy, köz számára készített privát és színházi portréból összeálló tablójuk egy generáció felnövéstörténete, amelynek háttere Magyarország elmúlt negyven éve. Aki a bemutatósorozatot végignézte-végigélte velük, akár nézőként, akár színikritikusként, maga is tanult, formálódott, örült, kesergett, nevetett, és szépen, közösségben öregedett velük.”

A sorozat során mindig sorsolással döntötték el, kiről szóljon a jövő évi előadás. Végül ez lett a sorrend: Járó Zsuzsa, Szandtner Anna, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Máté, Péter Kata, Száraz Dénes, Gál Kristóf, Dömötör András, Mészáros Béla, Vajda Milán, Fenyő Iván, Czukor Balázs, Jordán Adél.

A Színikritikusok díját október 18-án adják át az Örkény Színházban. A céh májusban már bejelentette az életműdíjas, Cserhalmi György nevét, a kategóriák várományosait augusztus második felében hozzák nyilvánosságra. A gála rendezője Mácsai Pál, közreműködői az Örkény Színház művészei. Az esemény nyilvános, jegyek az Örkény Színház felületein vásárolhatók.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket: