Hungary

Szivárványos karszalaggal játszik Manuel Neuer a magyar válogatott ellen

Elfogadta az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), hogy Manuel Neuer, a német válogatott kapusa szivárványos csapatkapitányi karszalagot viselt a franciák és a portugálok elleni meccsen ez Európa-bajnoki mérkőzésen.

A Telex szerint az UEFA az elmúlt napokban azt vizsgálta, hogy nem számít-e politikai nyilatkozatnak a szivárványos karszalag viselése. A német labdarúgó-szövetség vasárnap este Twitter-oldalán megerősítette, hogy leállították a vizsgálatot. 

A döntés azért is lehet érdekes, mert az elmúlt napokban egy olyan kezdeményezés indult el, hogy a szerdai német-magyar mérkőzés helyszíne, a müncheni Allianz Aréna szivárványszínű legyen, arra válaszul, hogy a múlt héten elfogadták az egyesek által „melegellenesnek" nyilvánított pedofiltörvényt. 

Dieter Reiter müncheni polgármester hivatalos levelet írt az Európai Labdarúgó-szövetségnek, hogy a június 23-i Németország–Magyarország Európa-bajnoki meccs előtt a szivárvány színeivel világítsák ki a helyszínt.

A bajor tartományi főváros vezetője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozott erről, hozzáfűzve, fontos jelzésről van szó, ami a tolerancia és az egyenlőség melletti kiállást illeti. 

A mérkőzés napján egyébként a müncheni városházát szivárványos zászlókkal fogják fellobogózni. „A német és magyar válogatott közti meccs fontos alkalom arra, hogy München megmutassa a szolidaritását a magyar LGBTI közösséggel, akik a magyar kormány által meghozott, homofób és transzfób szabályozás szenvedő alanyai” – írja a városháza közleménye.

Beszámoltunk róla, hogy a magyar szurkolói csoport, a Carpathian Brigade neonácinak való beállítása már zajlik Németországban, így meglehetősen furcsa lesz az utolsó, amúgy a továbbjutásról döntő csoportmeccs.

Másrészt Orbán Viktornak is bejött a számítása, a pedofilellenes törvénnyel nemcsak a hazai belpolitikára dobott egy bombát, de megint egy olyan küzdelem egyik harcosa lehet, ami nem veszélyezteti a német multik hazai bizniszét és adókedvezményét. 

Football news:

PSG will send Manchester United an offer for Pogba in the coming days
Cody about Prince William hugging Sak, Rashford and Sancho after the Euro final: The pain won't go away, but it definitely helped
Barcelona and Neymar have concluded an out-of-court deal and settled their differences on payments
Inter showed an away uniform with black and blue snakes
Tottenham traded Lamela to Seville for 20-year-old Gil
Griezmann agrees to a salary cut if he stays at Barca. He is ready to leave only for Atletico
Real Madrid and Manchester United will agree on Varane's transfer in the near future. The last details remain