Hungary

Szombat éjféltől nincs kijárási tilalom Ausztriában

Szombat éjféltől Ausztriában feloldják a november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást − jelentette be Wolfgang Mückstein szociális és egészségügyi miniszter.

A javuló járványügyi adatoknak köszönhetően az iskolák már május 17-én, hétfőn visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, míg az általános nyitás május 19-én, szerdától lép életbe. Szigorú feltételek mellett kinyitnak az éttermek külső és belső terei, a hotelek, és látogathatók lesznek a kulturális és sportrendezvények is − adta hírül az MTI.

A távolságtartás és az FFP2-es típusú maszkok zárt terekben elrendelt kötelező viselése továbbra is érvényben maradnak. A nyitás legfontosabb alappillére a „zöld útlevél” lesz, amely ugyan még nem egységes digitális formában jelenik meg, de a beoltottaknak, a gyógyultaknak és a negatív koronavírus-teszttel rendelkezőknek szabad belépést biztosít − a kereskedelmi egységek és a múzeumok kivételével − az újra nyitó éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sportrendezvényekre.

Ausztriában a beoltott oltások száma átlépte a négymilliót: mintegy hárommillió ember, az oltható lakosság harmada kapta meg legalább az első adag vakcinát, és több mint egymillióan már mindkettőt. Jelenleg az 55 éven felüliek, az egy vagy több krónikus betegséggel küzdők és a magas kockázati besorolású foglalkozáscsoportok immunizálása folyik.

Ausztriában napok óta ezer alatt van az új megbetegedések száma, és a kórházban ápoltak száma is folyamatosan csökken. Az elmúlt 24 órában 644 embernél igazoltak vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 636 424 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 973, intenzív osztályon kezelnek 321 beteget. A fertőzés okozta betegség (Covid–19) szövődményeibe az elmúlt napon 15-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 470-re emelkedett. A betegségből 614 803 osztrák gyógyult fel.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it