Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Több millió forintos bírságot kapott az „Év Terméke” díjat kiosztó cég a GVH-tól

A Product of the Year Hungary Kft. nem tudta teljesíteni a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

A Gazdasági Versenyhivatal 3 millió forintos bírságot szabott ki a Product of the Year Hungary Kft.-re - közölte a GVH. A hatóság tavaly zárta le vizsgálatát az „Év Terméke Díj - A fogyasztók döntése alapján” tanúsítványokat kiállító céggel szemben.

A versenyfelügyeleti eljárás 2020 februárjában a cég kötelezettségvállalásával végződött: a hatóság nem állapított meg jogsértést, de előírta a vállalkozás számára a több elemű vállaláscsomag teljesítését, mely tisztázza a félreértést.

A vizsgálatot akkor azért kezdte a hatóság, mert álláspontja szerint a díjazás és logója azt a képzetet kelthette a vásárlókban, hogy a megjelöléssel ellátott terméket széles körben végzett, valós tapasztalatokon alapuló piackutatás eredményeként, az adott termékcsoport piacán megtalálható valamennyi termék közül választották legjobbnak. A díjazás rendszere ugyanakkor kizárólag a termékinnovációra fókuszált, így nem vett figyelembe olyan, a fogyasztók számára lényeges és alapvető szempontokat, mint az ár (ár/érték arány), a minőség vagy a megbízhatóság – ez pedig valószínűsíthetően rontotta a fogyasztók tájékozott döntési lehetőségét a jutalmazott termékekkel kapcsolatosan.

A vállalások határidejének leteltével a versenyhatóság ismét ellenőrizte a kötelezettségek teljesítését, amit azonban a cég újfent elmulasztott. A vizsgálat megállapította, hogy a cég az igazolási kötelezettségei jelentős részének határidőn túl tett eleget, egyes, a fogyasztók egyértelmű tájékoztatását célzó vállalások pedig tartalmukban is hiányosságokkal teljesültek.

A Product of the Year Hungary Kft. elismerte a mulasztást, az „Év Terméke” díj pedig – a franchise külföldi jogtulajdonosának elhatározásából – ma már nincs jelen a hazai piacon. A nemzeti versenyhatóság figyelembe vette azt is, hogy a cég kkv-nak minősül, a járványhelyzet pedig kedvezőtlenül érintette, így részletfizetést biztosított a bírság befizetésére.