Hungary

Tom Daley: Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy azt mondhatom, meleg férfi és olimpiai bajnok vagyok

A világbajnoki címvédő kínaiakat győzte le a brit páros műugrásban. Daley ezután az LMBT fiataloknak üzent.

Tokió 2020

Rendhagyó időpontban és körülmények között rendezik meg a XXXII. nyári olimpiai játékokat Tokióban. Kik tudnak majd a legjobban alkalmazkodni a soha nem tapasztalt helyzethez? Hogyan szerepel a magyar küldöttség? Cikksorozatunkban mindent megtalál, amit a tokiói olimpiáról tudni kell.

Amióta 2000-ben bekerült az olimpiai programba a férfiak szinkrontoronyugró-versenye, egy kivétellel mindig kínaiak nyerték az aranyat. Tokióban megint nem kínai győztest avattak, ezúttal ugyanis a brit Tom Daley és Matty Lee nyert minimális, mindössze 1,23 pont különbséggel. A világbajnoki címvédő Cao Jüan–Csen Aj-szen-páros csak a második lett.

„Hihetetlen, ami történt, főleg Rio után, ahol végtelenül csalódott voltam, mert úgy gondoltam, ott van a legnagyobb esélyem érmet nyerni. De a férjem azt mondta, nem ott ér véget a történetem. Azt mondta, hogy a fiunk látni fogja, ahogy olimpiát nyerek” – mondta a másságát 2013-ban nyíltan felvállalt sportoló a győzelem utáni sajtótájékoztatón, amelyen erős üzetet küldött a meleg fiataloknak.

„Amikor fiatalabb voltam, mindig úgy éreztem, hogy egyedül vagyok, különbözöm a többiektől, nem illek közéjük, és van valami bennem, ami miatt sosem leszek olyan jó, amilyennek a társadalom elvárná. Remélem, hogy az LMBT fiatalok most látják, hogy bármilyen magányosnak is érzik magukat, valójában nem azok, és bármit elérhetnek” – mondta, majd hozzátette:

hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy azt mondhatom, meleg férfi és olimpiai bajnok vagyok.”

A 27 éves Daley, a brit műugrás legismertebb alakja 2008-ban 14 évesen mutatkozott be a pekingi olimpián. Londonban és Rióban bronzérmes volt, most pedig felért a csúcsra. Két egyéni világbajnoki címe is van már, az egyiket éppen Budapesten nyerte.

A budapesti vizes vébére már házasként érkezett, a férje Dustin Lance Black amerikai forgatókönyvíró, producer. Együtt nevelik kisfiukat, Robbie-t, akit béranya hozott világra 2018-ban.

(Videó: Eurosport)

Football news:

Ex-Barca coach Moreno on Messi: It's a pity that the best player in history can't finish his career at his favorite club
Loco and Marseille played on the symbols of the cities : in Cherkizovo they put a car out of a Taxi, the French showed the St. Basil's Cathedral
Arsenal did not make offers to Lacazette for a new contract. He can leave for free in the summer of 2022
Nagelsmann on technology: Football needs revolutionary changes, stop hiding behind traditions. We are lagging behind American football
Diego Simeone: Griezmann and Felix can play together. Atletico has an excellent squad
Berbatov on Ronaldo at Manchester United: Cavani is probably unhappy. After a great season, he lost number 7 and is no longer so important
Pep will not apologize for calling Man City fans to the stadium: If you don't want to come, you don't have to