Hungary

Törökországban is küzdöttek a gladiátorok

Törökországban egy római kori aréna maradványait tárták fel a régészek, akik szerint az építményben egykor húszezer ember nézhette a gladiátorok véres összecsapásait és a vadállatok harcait – írja az MTI a Live Science című tudományos-ismeretterjesztő hírportálra hivatkozva.

Az 1800 éves arénát tavaly nyáron fedezték fel a délnyugat-törökországi Aydin tartománybeli Mastaura ókori város dombjai között. Az építmény hatalmas központi küzdőterét az elmúlt évszázadokban föld és növényzet töltötte fel. A projektet vezető Sedat Akkurnaz, az Adnan Menderes Egyetem archeológusa és Mehmet Umut Tuncer, a tartomány kulturális és turisztikai illetékese szerint az amfiteátrum nagy része a föld alatt van és a látható részeit is bokrok, valamint fák borították.

A szakemberek tavaly ősszel hozzáláttak a terület megtisztításához és az építmény állapotának megóvásához. Megállapították, hogy az aréna nagyjából az i. sz. 200-ból való, vagyis a Severus-dinasztia uralma idején építették, amikor Mastaura jelentős gazdasági fejlődésen ment keresztül.

Az aréna föld alatt lévő szerkezetének jelentős része jó állapotban maradt fenn. A föld feletti szerkezet nagy része ugyan összeomlott az évek alatt, de még mindig kivehető a nézőtér sorai, a gladiátorküzdelmek helyszíne és a külső támaszfalak egy része. A régészek szerint 15-20 ezer ember férhetett el a nézőtéren. Összehasonlításképpen: a római Colosseum nagyjából 50 ezer fő befogadására volt alkalmas. A most feltárt aréna külső falai 25 méter magasak, központi küzdőtere nagyjából 40 méter hosszú és 30 méter széles volt.

A szakemberek szerint kisebb méretei ellenére a mastaurai arénában valószínűleg ugyanolyan véres összecsapások szemtanúja lehetett a közönség, mint a római Colosseumban. Az építményben külön részek voltak a várakozó gladiátorok számára, valamint a „VIP-nézők” szórakoztatására.

Anatóliában és közvetlen szomszédságában mostanáig nem fedeztek fel hasonló amfiteátrumot

– jegyezték meg a szakemberek, hozzátéve, hogy az aréna feltehetőleg a térség minden szegletéből vonzotta az érdeklődőket. A kutatók az építmény megtisztítására és megőrzésére fókuszálnak a következő időszakban, valamint megkezdték a szerkezet lézeres felmérést, hogy egy virtuális háromdimenziós képet készíthessenek róla. Ezt követően geofizikai méréseket végeznek, hogy feltérképezzék az aréna föld alatt lévő részeit.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude