Az Európai Bizottság által hétfőn elfogadott regionális támogatásokról szóló felülvizsgált uniós iránymutatást meghatározza azokat a szabályokat, amelyek alapján a tagállamok állami támogatást nyújthatnak a vállalkozásoknak az EU hátrányos helyzetű térségeinek fejlesztéséhez, ugyanakkor biztosítják a tagállamok közötti egyenlő versenyfeltételeket. A felülvizsgált iránymutatás 2022. január 1-jén lép hatályba - derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

"A regionális állami támogatásokról szóló, ma elfogadott új iránymutatás lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy támogassák a legkedvezőtlenebb helyzetű európai régiókat a felzárkózásban, és csökkentsék a gazdasági jólét, a jövedelem és a munkanélküliség terén fennálló egyenlőtlenségeket. Ezek a kohéziós célkitűzések az uniónk egésze szempontjából központi jelentőséggel bírnak" - mondta Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

A Bizottság növelte a tagállamok azzal kapcsolatos lehetőségeit is, hogy támogassák az átállásból adódó vagy strukturális kihívásokkal – például az elnéptelenedéssel – szembesülő régiókat annak érdekében, hogy az iránymutatás teljes mértékben hozzájáruljon a zöld és digitális átálláshoz, miközben egyenlő versenyfeltételeket biztosít a tagállamok számára - tette hozzá a testület alelnöke.

A  regionális támogatásokról szóló felülvizsgált iránymutatás számos célzott kiigazítást tartalmaz, melynek a fő elemei a következők:

A Bizottság közleménye szerint a regionális támogatásokról szóló iránymutatás szigorú biztosítékokat tartalmaz annak megakadályozására, hogy a tagállamok a munkahelyek egyik uniós tagállamból a másikba való áthelyezésére használjanak fel közpénzeket, mivel e lehetőség kizárása elengedhetetlen az egységes piacon belüli tisztességes versenyhez.