Hungary

Újabb kérdést tett fel a Fidesz a BKV erősen korrupciógyanús tenderével kapcsolatban

Igaz-e, hogy egy offshore hátterű cég nyerte a pályázatot, miközben a hazai törvények határozottan küzdenek a hasonló gyakorlatok ellen? - tette fel az újabb kérdést Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatóságának fideszes delegáltja csütörtöki Facebook-videójában. A politikus pár napja is Karácsony Gergely főpolgármesterhez fordult a BKV erősen korrupciógyanús tenderével, azonban választ azóta sem kapott.

Hiába tett fel az ügyben kérdéseket a fővárosnak Wintermantel Zsolt, és hiába írt levelet Karácsony Gergelynek Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője, továbbra sem lehet tisztán látni a BKV buszbérlési pályázatával kapcsolatban.  

Mint ismert, egy Leisztinger Tamáshoz köthető cég nyert a BKV busztenderén, úgy, hogy az érintett céget néhány nappal az ajánlattételi határidő lejárta előtt jegyezték be. A történet nemcsak emiatt volt kínos: a szocialista nagyvállalkozó korábban annak a Tüttő Katának volt az élettársa, aki főpolgármester-helyetteseként jelenleg felügyeli a budapesti tömegközlekedési cég körüli ügyeket. Arról nem is beszélve, hogy Leisztingernek meglehetősen rossz a híre: ő a magyar közélet egyik leghírhedtebb vörösbárója, vagyonának jelentős részét a 2010 előtti baloldali kormányok alatt szerezte meg. 

"Igaz-e a hír, hogy egy olyan cég nyerte el a BKV-tendert, amely korábban soha nem is létezett?" - tette fel a kérdést még kedden Wintermantel Zsolt, amire két nap alatt sem sikerült válaszolnia a fővárosnak. Ezért a politikus most megint kérdezett: 

igaz-e, hogy egy offshore hátterű cég nyerte a pályázatot, miközben a hazai törvények határozottan küzdenek a hasonló gyakorlatok ellen?  

Wintermantel hozzátette, várja Karácsony Gergely válaszát.

Tegnap a Kontrára hivatkozva számoltunk be róla, hogy a BKV még a saját szabályait is megszegte, hogy Tüttő volt élettársának érdekeltségét hozza ki nyertesként. Így többek között a győztesként kihozott CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. sem a műszaki alkalmassági feltételeknek nem felelt meg, sem annak az előírásnak, miszerint "csak olyan cég indulhat az eljáráson, amelynek az elmúlt három üzleti évben összesen a teljes (általános forgalmi adó nélkül számított) árbevétele elérte a 160 millió forintot. 

A Fidesz budapesti frakciója azt követeli, hogy a főpolgármester vizsgálja ki az erősen korrupciógyanús ügyet.

Football news:

Kimmich provided 3 assists per game for the first time since 2017
Griezmann supported the 15-year-old Ukrainian who was beaten in Paris: Power to you, Yuri. Unbearable footage
Lampard on Werner's unforced penalty: I'm upset. He gave a lot to Chelsea, it just went wrong
Napoli scored against Verona in 8.9 seconds. After the start of the match. Only Milan scored faster in Serie A
Werner did not score a penalty for the first time since October 2018. The series of 8 goals in a row was Interrupted
Arsenal will pay Real Madrid 2 million euros for the lease of Edegor. The transition can make Monday
Vladimir Gazzaev will lead Siena from the 4th Italian League instead of ex-striker Milan Gilardino