Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ukrán témájú magyar dokumentumregény ötlete nyert irodalmi ösztöndíjpályázatot

A zsűriben ott ült Erdős Virág, Tompa Andrea, Dragomán György, Máté Gábor és Závada Péter is.

Kihirdették a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj győzteseit, a 2022-es díjat Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte meg. A díjat 2021-ben adták át először, az idei pályázatra pedig már 48 pályamű érkezett. Jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent leglább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A díjjal az elismerés mellett Vonnák és Vajna 2-2 millió forintot is kapott.

Vonnák Diána első prózakötete tavaly jelent meg Látlak címmel. Az elmúlt hét évben hónapokat dolgozott Ukrajnában, a tervezett dokumentumregény ezeket a tapasztalatokat dolgozza fel: a forradalomtól az orosz invázióig, a reménytől a rettegésig.

Vajna Ádám verses regényében egy 19. századi új-zélandi ornitológus, Sir Walter Lawry Buller és egy 1990-es években született magyar költő életútja találkozik.

A zsűriben olyan jeles magyar alkotóművészek ültek, mint Erdős Virág, Tompa Andrea, Dragomán György, Máté Gábor és Závada Péter, a díjakat pedig Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója adta át a Margó Irodalmi Fesztiválon.

A tavalyi győztesekről itt írtunk bővebben:

„Csak úgy éri meg írni, hogy van benne kockázat"

Júniusban derült ki, hogy Czakó Zsófia író és André Ferenc költő nyerte az első alkalommal meghirdetett Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat. A pályázatra az jelentkezhetett, aki még nem múlt el 40 éves, és legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete már megjelent.