Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vádat emeltek a Boeing tesztpilótája ellen, 346 ember haláláért lehet felelős

Az amerikai szövetségi bíróság azzal gyanúsítja Mark Forknert, hogy megtévesztette a Szövetségi Légügyi Hatóságot (FAA).

Vádat emeltek Mark Forkner, a Boeing korábbi tesztpilótája ellen – írja a The Guardian. A pilótát azzal gyanúsítják, hogy hamis és hiányos információkat adott a Szövetségi Légügyi Hatóságnak 2016-ban és 2017-ben a Boeing 737-es MAX repülőgépek automatizált repülésvezérlő rendszeréről. Ezzel pedig a vád szerint hozzájárult 346 ember halálához, akik 2018-ban Indonéziában és 2019-ben Etiópiában zuhantak le ezeken a gépeken utazva.

Mark Forkner a vád szerint a repülésstabilizáló programmal (MCAS) kapcsolatban tévesztette meg a hatóságot. Ez a program azért felel, hogy ha a gépek túl meredeken emelkednének felfelé, akkor lefelé kezdi tolni az orrukat az áteséses balesetek megelőzése érdekében. Csakhogy a 2018-as és 2019-es tragédiák során a program hibásan működött, és akkor kezdte lefelé tolni a gépek orrát, amikor erre egyáltalán nem volt szükség, a pilóták pedig nem tudták kezelni a helyzetet, ez vezetett a gépek lezuhanásához.

Forknert azzal vádolják, hogy megtévesztő információi miatt a pilóták nem vettek részt a Boeing 737-es MAX-ra vonatkozó továbbképzésen, így nem voltak tisztában a repülésstabilizáló program sajátosságaival sem. Egy ilyen továbbképzés nagyon drága, így Forkner nagy összeget spórolt a cégnek. Ha bűnösnek találják, több évtizednyi börtönbüntetést is kaphat.